Fartyget har nu fått OK av Transportstyrelsen att lämna Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Inspektionen klar – fartyget får lämna Helsingborg

Publicerad

Det fartyg som under fredagskvällen gick på grund utanför Råå har nu inspekterats av Transportstyrelsen och får godkänt att lämna Helsingborg.

Transportstyrelsen hittade 17 brister i säkerheten på det 130 meter långa handelsfartyget BBC Lagos som under fredagen gick på grund utanför Helsingborg. Det grövsta felet var att ett viktigt larm, ett slags ”död mans grepp”, kopplats ur.

På tisdagseftermiddagen hade felen åtgärdats och fartyget fick godkänt att lämna Helsingborg.

– Vi var där redan i förmiddags, då fanns fortfarande en del kvar att göra, vi åkte tillbaka på eftermiddagen då hade en rapport skrivits och vi såg att de gått igenom systemet och de rutiner som brutits, säger Tomas Åström, tjänsteman i beredskap på Transportstyrelsen.

”Reagerat på våra krav”

Transportstyrelsen krävde även att att ett så kallat klassningsbolag gjorde en grundligare revision av fartyget, bland annat för att leta efter eventuella skador på skrovet. Den revisionen gjordes redan under måndagen och man hittade då inga skador.

– De har reagerat snabbt på våra krav och kan nu släppas iväg, som jag förstått det ska fartyget nu till Las Palmas, säger Tomas Åström, tjänsteman i beredskap på Transportstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lastfartyg på grund utanför Helsingborg

Mer i ämnet