Transportstyrelsen har hittat flera brister i säkerheten ombord på fartyget BBC Lagos. Foto: Johan Nilsson/TT

Viktigt larm bortkopplat på grundstötta fartyget

Uppdaterad
Publicerad
Transportstyrelsen har hittat 17 brister i säkerheten ombord på det fartyg som gick på grund utanför Råå. Det allvarligaste: ett varningslarm var urkopplat.

130 meter långa handelsfartyget BBC Lagos gick på fredagskvällen på grund utanför Råå, i södra Helsingborg. Då hade bland annat kustbevakningen förgäves försökt få kontakt med någon ombord.

Sedan upptäcktes det att bryggan, där fartyget styrs, var tom och nedsläckt och att befälhavaren ombord var berusad. Han är nu häktad vid Malmö tingsrätt för grovt sjöfylleri.

Tomas Åström, tjänsteman i beredskap på Transportstyrelsen.

– Normalt brukar man dessutom vara två på bryggan. Men så var det inte den här kvällen, säger Tomas Åström, tjänsteman i beredskap på Transportstyrelsen.

Viktigt larm urkopplat

Nu ligger BBC Lagos i hamn i Helsingborg.

Transportsstyrelsen har inspekterat fartyget och hittat hela 17 stora och små brister i säkerheten ombord, som HD var först med att berätta.

Det grövsta var att ett viktigt larm, ett slags ”död mans grepp”, kopplats ur. Var tolfte minut ska befälhavaren på bryggan trycka på en knapp. Om så inte sker, går larmet.

–  Det finns bara en person på fartyget som kan koppla ur det larmet och det är befälhavaren, säger Tomas Åström.

Hur allvarlig är den förseelsen?

– Ja, vi ser ju vad det ledde till. Det var rena turen att en sandbank kom i vägen. Det kunde ha slutat betydligt värre, fartyget kunde ju också ha krockat med en annan båt på Öresund.

Vilka andra brister hittade ni?

– Bland annat att branddörrar hade hakats upp och att olika underhållsrutiner inte följdes. Man kan tala om en låg säkerhetskultur ombord, säger Tomas Åström.

Grundlig undersökning av skrovet

Transportstyrelsen har krävt att ett så kallat klassningsbolag gör en grundligare revision av fartyget, bland annat för att leta efter eventuella skador på skrovet.

Den revisionen gjordes redan under måndagen. Det hittades inga skador på skrovet och på tisdagen gör Transportstyrelsen en sista inspektion ombord.

– Är allt åtgärdat så släpper vi iväg fartyget, säger Tomas Åström.

Transportsstyrelsen belägger varje år runt 10 fartyg med nyttjandeförbud av olika skäl. Det kan handla om allt från säkerhetsbrister till brister i arbetsmiljön ombord.

– Men trots allt är det en försvinnande liten del av den totala mängden fartyg som trafikerar svenska farvatten, säger Tomas Åström.

SVT Nyheter Skåne har försökt att nå rederiet för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer