IVO granskar vård- och omsorgsnämndens arbete inom hela äldrevårdens verksamheter. Foto: TT

Klagomål på vårdens arbete under pandemin – nu ska IVO inleda tillsyn i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inleder en tillsyn av vård- och omsorgsförvaltningens arbete i Helsingborg. Det efter att anonyma klagomål kommit in till IVO kring hur vård- och omsorgen utfört sitt arbete i samband med covid-19.

Anonyma tips, klagomål och synpunkter har kommit in till IVO från Helsingborg på hur vård- och omsorgsnämndens arbete har utförs under pandemin.

Nu inleder IVO en tillsyn av arbetet inom hela äldrevårdens verksamheter.

Coronavirus i Skåne

– Vi välkomnar tillsynen, vi har ingenting att dölja. Bra att en statlig myndighet väljer att granska Helsingborg. Vi är trygga med att vi utför det arbetet som behövs och följer de instruktioner som är givna, säger Lars Thunberg (KD), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Anhöriga har hört av sig

Vad klagomålen innehåller vet förvaltningen inte men tror att de får veta under tisdagens möte med IVO.

– Det har varit anhöriga och kunder som har hört av sig till mig också med uppfattningen av att vi inte har tillräckligt med skydd och att vi inte gör ett ordentligt arbete. Framförallt har det handlat om Valltorp och just nu går det inte att svara på hur smittan kom in till boendet, säger Lars Thunberg.

Är smittspridningen på Valltorp en av anledningarna till att tillsynen görs?

– Jag vet faktiskt inte, men jag kan misstänka att det kan komma upp som ett av ärendena.

Ska ge bättre arbete med coronasmittan

Tillsynen ska enligt inspektionen leda till en förbättring av arbetet, bland annat för att förebygga smittspridningen.

– Kommer det fram saker som vi behöver korrigera och rätta till så är det alldeles utmärkt och kommer det fram att det inte finns brister som en del påstår, då kan vi känna oss trygga med att vi arbetar på rätt sätt idag, säger han.

Även omsorgdirektören är positivt inställd till IVO:s granskning.

– Tillsynen kommer bli ett värdefullt komplement till den utvärdering som förvaltningen löpande gör, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet