Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste lägga mer fokus på detta nu”, säger Mikael Henrysson (SD) om narkotikaproblematiken i Bjuv. Hör mer i klippet. Foto: Fanny Berg/SVT

Kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) om drogerna i Bjuv: ”Måste tas på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Helsingborg har publicerat flera delar om narkotikaproblematiken i Bjuvs kommun. Kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) ser positivt på att problemen kommer upp till ytan.

– Men det är så klart tråkigt att se att problematiken är så utbredd, säger han.

Ungdomar, drabbade föräldrar, ideella krafter och polisen i Bjuvs kommun vittnar om att narkotikan kryper ner i åldrarna och är lätttillgänlig. Kommunen själv pekar också på ”en förhöjd nivå gällande försäljning och bruk av narkotika” i flera avtal.

Men när SVT Nyheter Helsingborg pratar med chefer i kommunen menar de att det inte är ett lokalt problem. Något som Mikael Henrysson (SD) inte håller med om.

– Det uttalandet får de stå för. Man måste erkänna problemen för att kunna jobba med dem.

”Ett efterlevande problem”

Sverigedemokraterna har styrt Bjuvs kommun sedan 2019 och kommer att fortsätta med detta inför kommande mandatperiod. Enligt Mikael Henrysson (SD) har kommunen arbetat mot narkotikabrottsligheten de senaste åren.

– Vi har en god samverkan med polisen och vi har bland annat infört trygghetsvärdar i kommunen. Vi har gjort mycket de senaste åren.

Hur kan då problematiken se ut som den gör?

– Det är ett efterlevandeproblem och vi har inte styrt kommunen mer än några år.

Mer pengar till socialtjänsten

Kommunalrådet menar dock att det behöver göras mer i kommunen för att få bukt med narkotikaproblematiken bland unga.

– Vi kommer att satsa mer pengar på fältarbetare inom socialen och även kämpa för att få barn och ungdomar involverade i föreningslivet. Det gäller att fånga upp de unga tidigt, så att de väljer andra vägar än drogerna. Vi måste jobba brett, säger Mikael Henrysson (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotika i Bjuv

Mer i ämnet