Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M). Foto: Winnie Gravlund

Trots regeringens besked – Båstad står fast vid beslut om sommargäster

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna får inte neka sommargäster vård och omsorg – trots att en majoritet i riksdagen var för en tillfällig lagändring. Men Båstads kommunalråd säger att deras beslut ligger kvar tills vidare.

– Vi ser inte positivt på det här beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M).

Att neka sommargäster hemtjänst strider mot socialtjänstlagen men under våren har det varit en stor debatt om att göra ett tillfälligt avsteg från lagen. Majoriteten i riksdagen var för en tillfällig lagändring om att kommunerna ska få neka sommarboende hemtjänst i sommar men regeringen har nu nekat förslaget. Båstad är en av kommunerna som bett om ett undantag.

Coronavirus i Skåne

– Våra argument hade blivit hörsammade och vi trodde att vi skulle få ett ja.

Ingen möjlig utväg

Cirka 100 sommargäster med behov av hemtjänst bor i Båstads kommun varje sommar. Båstad kommun har tidigare haft svårt med att få ihop tillräcklig hemtjänstpersonal under somrarna men har ändå klarat av det. Kommunstyrelsens ordförande ser dock inte någon möjlig utväg den här sommaren.

– Vårt beslut ligger kvar tills vidare med hänsyn till att vi inte kommer kunna erbjuda det som efterfrågas, säger Johan Olsson Swanstein (M).

Socialministern Lena Hallengren skriver i ett pressmeddelande att många kommuner under våren har lyckats lösa situationen på egen hand genom dialog.

-Verkligheten ser annorlunda ut, säger Johan Olsson Swanstein (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet