Konstnärer målade Nimis – Lars Vilks: ”Ökar hållbarheten”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen besökte en grupp konstnärer Lars Vilks konstverk Nimis. De passade då på att måla ett av tornen. – De har markerat platsen där tanken har sitt utrymme, säger Lars Vilks, när han får veta vad som hänt.

Videon ovan publicerades sedan på sociala medier av en av konstnärerna.

– Vi var där och kände oss inspirerade. Vi älskar att måla. Det var tänkt som en anonym grej. Det var inget statement, säger Ossian Theselius, som var en av dem som målade.

Nimis är ett konstverk olovligen uppfört vid Håle stenar i Kullabergs naturreservat. Konstverket har orsakat rättstvister mellan Lars Vilks och Länsstyrelsen.

– Det är fortsatt intressant. Länsstyrelsen gör det på sitt sätt, vandaler sätter eld och konstnärer kommenterar, det lever sitt eget liv efter 38 år, säger Lars Vilks.

Vad tycker du om färgen?

– Det är inte mitt val. Men det är en annans val. Gult och lila, lite rödaktigt. Den delen som går under namnet biblioteket, säger Lars Vilks.

”Är tankens värld”

Nimis byggdes av drivved och består bland annat av torn som kallas Biblioteket, Wotans torn och Vindarnas torn.

– Ska man välja ett torn så är det just detta som är tankens värld, det är en markering av det. De har markerat den platsen där tanken har sitt utrymme. Det är trevligt, säger Lars Vilks.

För flera år sedan fäste en annan grupp konstnärer en högtalare som ropade ut muslimska böner på ett av tornen. Något som Lars Vilks kallade ”underfundigt”. Även gårdagens bidrag är han positiv till.

– Det ökar ju hållbarheten. Man slipper tänka på det på de områdena där. Där har man gjort en insats. Tummen upp, säger Lars Vilks.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Vilks

Mer i ämnet