• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Här hjälper gymnasieeleverna äldre med tekniken

Publicerad

Det är Höganäshem som tagit initiativet. Eleverna på teknik- och samhällsprogrammet har engagerats för att känna på arbetslivet och skapa mervärde för hyresgästerna.

Det är sex blivande gymnasieingenjörer från Kullagymnasiet som ska hjälpa äldre hyresgäster från Höganäshem att ställa om från analog till digital tv.

Det började med ett fyrtiotal personer som behövde hjälp, men behovet visade sig vara större än väntat, nu är det uppe i 172 hyresgäster.

Se klippet här ovan där eleven Oskar Hertzman och hyresgästen Lennart Jönsson berättar om vad de tycker om projektet. 

– Det är ett jättebra tillfälle för eleverna att känna på publika situationer, att möta och lösa problem på plats och träffa kunder, konstaterar Martin Severinson som är lärare.

Har även tidigare hjälpt Höganäshem

Tidigare har samhällsprogrammets elever hjälpt Höganäshem med att förbättra deras sopsortering i ett bostadsområde. Både genom bättre information som senare ledde till att Höganäshem kunde ta fram en annan betalningsmodell där hyresgästerna betalar för sin faktiska kostnad för återvinningen.

Är inte det här bara ett sätt för er att få in billigare arbetskraft?

– Nej det tycker jag inte, förstudien är en del av elevernas skolprojekt som vi utformat som ett samarbete och ger mervärde för båda parter och när eleverna väl genomför det praktiska arbetet så får teknikerna avtalsenlig lön, säger Magnus Nordström som är ekonomichef på Höganäshem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höganäs

Mer i ämnet