En övervakningskamera kunde visa hur mannen plockade upp bengalen och kastade vidare den, men det gick inte att se exakt var bengalen landade. Foto: Bild från övervakningskamera

Landskronasupporter döms för bengalkastning – mitt framför ögonen på en polis

Publicerad

När en brinnande bengal landade i närheten av honom tog den 25-årige mannen upp den och kastade den i riktning mot motståndarlagets läktare – mitt framför ögonen på en polis. Nu döms Landskronasupportern för sitt agerande i samband med det stökiga derbyt förra våren.

Under halvtidspausen i derbyt mellan Landskrona BoIS och Helsingborgs IF den 9 maj förra året uppstod oroligheter mellan de två lagens supporters. Vittnen har berättat om hur olika föremål kastades mellan grupperna och stenkastning ska även ha fångats på film som spritts i sociala medier.

Stenar och bengaler kastades

I slutet på förra året dömdes en Landskronasupporter för försök till misshandel efter att ha kastat en sten mot bortaläktaren. Om någon skadades av den aktuella stenen har inte gått att utreda.

Landskrona BoIS

Nu får händelserna i samband med matchen ytterligare rättsliga följder. En man i 25-årsåldern, också han Landskronasupporter, döms för att ha kastat en bengal mot motståndarpublikens läktare.

Vid tillfället bedöms omkring 1800 åskådare ha befunnit sig där.

Förnekar uppsåt

Mannen har erkänt att han plockade upp och kastade iväg den brinnande bengalen men förnekar att han hade uppsåt att skada någon. Istället menar han att den landade bredvid läktaren.

Det motsägs av den polis som genast efter kastet ingrep mot mannen. Han berättade i rätten att han är helt säker på att bengalen landade bland publiken på Helsingborgsläktaren, men eftersom den övervakningsfilm som filmade hela förloppet inte tydligt visade var bengalen landade valde rätten att fria mannen från åtalspunkten försök till misshandel.

Istället döms han för framkallande av fara för annan till dagsböter om totalt 28 000 kronor.

Se stenkastningen som fångades på film under oroligheterna under matchen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon syns hur några BoIS-supportrar kastar sten rakt mot folkmassan. Foto: Från twitterkontot Svensksupport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona BoIS

Mer i ämnet