Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Användningen av bekämpningsmedel måste minska, det menar Pardis Pirzadeh som arbetar som vattenstrateg på Länsstyrelsen Skåne. Hör henne berätta varför i klippet ovan. Foto: Otto Johansson/SVT

Höga nivåer av bekämpningsmedel i flera skånska åar

Uppdaterad
Publicerad

I tjugo år har halterna av bekämpningsmedel varit oförändrade i de skånska vattendragen. Något som nu har fått länsstyrelsen att ryta ifrån.

– De är skadliga för växt- och djurlivet i åarna, säger Pardis Pirzadeh, vattenstrateg på länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen i Skåne har mätt halterna av bekämpningsmedel i tretton olika vattendrag som rinner igenom det skånska odlingslandskapet. Och när provsvaren nu har analyserats färdigt är resultatet lika dystert som vanligt.

– Vi har hittat oönskade halter av bekämpningsmedel som överskrider riktvärdena och därför finns det en risk för vattenlevande växter och djur, säger Pardis Pirzadeh.

Halterna har varit oförändrade sedan insatser gjordes på 1980- och 1990-talet.

– Läget var sämre då men åtgärder sattes in för att öka kunskapen så att hanteringen och användningen av växtskyddsmedel förbättrades och halterna minskade.

Finns åar som sticker ut

I undersökningen var det två åar som stack ut, Görslövsån i Höganäs kommun och Råån som rinner genom Helsingborg, Landskrona och Svalöv kommuner.

– De var i sämre tillstånd än de andra och har varit dåliga i alla våra undersökningar, säger Pardis Pirzadeh som syftar på tidigare undersökningar som länsstyrelsen i Skåne har gjort.

Men att detta hänger ihop med fiskdöden i Råån är svårt att dra som konkret slutsats.

– Det är svårt att göra den kopplingen. Fiskdöden kan bero på olika saker och den här studien har inte undersökt den effekten.

Finns andra alternativ

Undersökningen som länsstyrelsen gjort har tagit prov i åar som rinner i anslutning till jordbruksmarker och därför kommer också utsläppen därifrån, men det finns också andra miljöer där bekämpningsmedelsutsläppen är stora – vid växthus och skogsbruk.

– Det finns andra sätt att bekämpa oönskade växter och djur. Tillexempel genom mekanisk- eller biologisk bekämpning.

Biologisk bekämpning handlar oftast om parasiter eller insekter som går på skadeinsekterna medan den mekaniska bekämpningsmetoden kan vara att ogräset harvas bort maskinellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.