Man åtalas för flera fall av övergrepp mot barn

Publicerad

En man i 50-årsåldern har åtalats vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för flera fall av övergrepp mot barn, bland annat våldtäkt – flera av brotten ska ha inträffat i nordvästra Skåne.

Mannen åtalas för tre fall av våldtäkt mot barn, fyra fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn – och ett fall av försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn. De misstänkta brotten har inträffat i nordvästra Skåne, Halland, Örebro län och Dalarnas län mellan 2012 och 2016.

Barnet beskrivs i åtalet vara närstående till den åtalade mannen.

– Det är ett ganska vanligt förfarande kring de här brotten, att det tar lång tid innan det kommer in en anmälan, säger kammaråklagare Linda Jeppsson Linderström.

Mannen nekar till våldtäkt

Mannen är inte frihetsberövad i väntan på rättegången.

– Samtliga parter känner till omständigheterna, det finns ingen möjlighet till påverkan – att mannen ska påverka utredningen är liten. Det finns, som jag bedömer det, ingen risk för fortsatt brottslighet då det senaste misstänkta brottet skedde 2016, säger Linda Jeppsson Linderström.

Mannen nekar till våldtäkt mot barn, men erkänner grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.