Den 29 augusti sköts en man i benet utanför Mariakyrkan i Helsingborg. Skjutningen ägde rum en lördagsnatt i krogvimlet. Foto: Jan Emanuelsson / LocalEyes

Man sköts i nattklubbsvimlet – utredningen nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av två veckor i augusti sköts tre personer i Helsingborg – varav en dog. Men fortfarande har ingen åtalats eller dömts för brotten. En av utredningarna har nu lagts ner.

Klockan var några minuter i två på natten till söndagen den 29 augusti när larmet kom om att en person blivit skjuten vid Mariakyrkan i centrala Helsingborg. En man i 35-årsåldern hade träffats i benet och fördes till sjukhus.

Tidigt uppstod misstankar mot en 38-årig man som är känd hos polisen för olika brott. En knapp månad efter skottlossningen kunde mannen gripas i Småland och på grund av händelser som inträffade i samband med gripandet blev han även misstänkt för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och grovt våld mot tjänsteman.

Brist på bevis

Efter ungefär 1,5 månad i häktet avfördes mannen från utredningen.

– Det jag hade på honom i form av bevisning var inte tillräckligt för att gå vidare och fortsätta förundersökningen, säger vice chefsåklagare Thomas Elofsson.

– Jag tog inte bort honom förrän jag fått resultatet av den tekniska utredningen men den stärkte inte på något sätt misstanken.

Utredningen nedlagd

I brist på någon ny skäligen misstänkt skickade åklagaren tillbaka ärendet till polisen, som beslutat att lägga ner det.

– Vad som skulle ha kunnat ändra utgången, vågar jag påstår, är ett antal personer som vet saker som de inte berättar, säger Thomas Elofsson.

Den 38-årige mannen dömdes dock förra veckan för andra brott som han kommer avtjäna tre månader i fängelse för.

Tre skjutningar på två veckor

Skotten vid Mariakyrkan var den tredje skottlossningen i Helsingborg inom loppet av två veckor. Natten till den 15 augusti sköts en 26-årig kriminell till döds på Vasatorp. Bara fyra dagar senare blev en 25-åring allvarligt skadad efter en skottlossning på Norra Stenbocksgatan.

En man och en kvinna är häktade misstänkta för försök till mord efter den händelsen, men åklagaren som leder den förundersökningen tror att det är fler personer inblandade.

Ingen är i dagsläget frihetsberövad för mordet på Vasatorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer