● Vid flera tillfällen de senaste åren har miljöproblem konstaterats i närheten av företaget Befesa ScanDusts anläggning vid Landskrona hamn. Fiskar har akut dött och det kommunala reningsverket har slagits ut vid flera tillfällen.
● Under perioder har det uppmätts höga halter cyanid och metaller i brunnar.
● I samband med ett schaktarbete i grannfastigheten trängde starkt förorenat vatten upp. En provtagning påvisade halter av 1,8 gram cyanid/liter och enligt en rapport finns tecken på att svart vatten transporterats från en källa längs med en kulvert.
● Länsstyrelsen har tagit emot anonyma klagomål från anställda inom verksamheten. Personerna vittnar om brister i avloppshanteringen då orenat vatten kunnat tränga ner till grundvatten via pölar på industriområdet.
● Anställda vittnade också om fåglar som druckit ur starkt cyanidförorenade vattenpölar på området. Fåglarna ska senare ha dött.
● Vid en inspektion den 16 november konstaterades att 800 ton slam förvarades utan tillräckliga tillstånd.
● Vid en oanmäld inspektion den 29 november bekräftades att mycket höga halter av cyanider och tungmetaller förekommer på bolagets område. Cyanidhalterna är 200-300 gånger över riktvärdet.
● Den 8 december förbjuder länsstyrelsen Befesa Scandust att bedriva verksamhet från och med den 11 december.
● Länsstyrelsen skriver i beslutet att företaget inte har kunskap eller kontroll över verksamheten, vilket innebär att produktionen kan innebära stor fara för omgivningen.
● Under januari har företaget kört bort 62 ton giftigt zinkslam med tåg för rening i Tyskland. Även 117 containrar med filterstoft ska transporteras till Helsingborg för vidare fartygsfrakt till Frankrike.
● Ledningen för Allvar Gullstrandsgymnasiet beslutar att flytta elevernas praktiska undervisning på industriprogrammet från lokalerna på Varvsudden efter giftavslöjandet.
● Resultaten från de senaste provtagningarna på fabriksområdet väntas bli klara i början av februari. Saneringen av marken kommer ta flera år.
● Länsstyrelsen meddelar att fabriksproduktionen tidigast kan återupptas i slutet av mars. Då med en ny hantering av zinkslammet som ska torkas inomhus.
● Det pågår även en polisutredning om miljöbrott, otillåten miljöverksamhet och försvårande av miljökontroll. Det kan ge som högst två års fängelse men även företagsbot. Åklagaren hoppas kunna väcka åtal senast i höst förutsatt att det misstänkta brottet går att bevisa.
● I slutet av februari bedömer länsstyrelsen att Befesa Scandust vidtagit tillräckliga miljöskyddsåtgärder för att kunna återuppta sin produktion en månad senare. Företaget har bland annat sett över brunnar och ledningar samt uppgraderat sin anläggning. En plan för saneringen av områdets förorenade jord och grundvatten har också presenterats.
● Höga halter av det giftiga ämnet Tributyltenn (TBT) uppmätts i hamnbassängen efter att Befesa Scandust genomfört omfattande provtagningar i området runt sin fabrik. Utsläppen kopplas till båtbottenfärger från den gamla varvsindustrin och inte till företagets verksamhet.
● Befesa Scandust härleder cyanidutsläppet till betongfickor på marken där vått zinkslam förvarats. Saneringsåtgärderna handlar om att riva betongfickorna, gräva upp jorden med zinkresterna en meter ner i marken och pumpa upp grundvattnet för att kunna rena det.
● Länsstyrelsen anger 24 april som ett preliminärt datum då produktionen får återupptas, efter ett möte med företaget. Men produktionsstarten försenas eftersom företaget först måste redovisa hur den nya slamtorken ska som ska förhindra nya läckage från zinkslammet fungerar.
● Den 4 maj får Befesa Scandust klartecken att återuppta sin produktion efter att länsstyrelsen slutligen godkänt saneringsåtgärderna. Företaget meddelar att produktionen startar igen 15 maj.