Foto: Ur polisens förundersökning och Henrik Montgomery/TT

Misstänkta IS-kvinnans sista ord i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har hovrätten tagit del av den sista bevisningen i målet mot Landskronakvinnan som fört sitt barn till terrorgruppen IS i Syrien. Båda åklagarsidan och försvaret har kallat expertvittnen som ger helt olika bild av vad kvinnan rimligen kan ha vetat om läget i Syrien när hon reste dit 2014. Nu är det upp till hovrätten att avgöra om kvinnan kan ha varit ovetande om att hon inte skulle kunna återvända hem – och om hon ens ville det.

Enligt kvinnan själv reste hon endast till Syrien med sonen på tillfälligt besök men blev tillfångatagen av terrorgruppen. Åklagaren menar däremot att hon åkte dit för att ansluta sig till IS i egenskap av sympatisör.

Kvinnan, som bodde i Landskrona innan hon reste till Syrien, dömdes i Lunds tingsrätt för grov egenmäktighet med barn. Både försvaret och åklagarsidan är dock missnöjda med tingsrättens dom och hoppas på ändring i nästa instans.

Två experter – två åsikter

För att bevisa att det fanns gott om information om läget i Syrien redan vid tiden för kvinnans avfärd har åklagarsidan använt sig av expertvittnet Magnus Ranstorp.

Men till hovrätten valde även försvaret att kalla en namnkunnig säkerhetshetsexpert. Magnus Norell gav en helt annan bild av vad gemene man rimligen visste om det politiska läget.

– Den allra största delen av den propaganda som Islamiska staten då gick ut med handlade om att bygga upp staten -  inte om våld, sa Magnus Norell under sitt vittnesmål.

Kvinnan har nämligen hävdat att hon inte kände till hur det var i Syrien och att hon så fort hon kom dit togs tillfånga.

Pressades om facebookinlägg

Kvinnan förhördes på nytt eftersom det tillkommit en stor mängd bevismaterial från en tömning av hennes facebookkonto. I flera chattkonversationer har kvinnans användare skrivit att hon inte tänker återvända till Sverige.

– Jag har absolut inte känt så men det kan ha varit att jag har skrivit så. Jag tycker ändå mina handlingar har visat att jag har försökt komma tillbaka till Sverige, sa kvinnan i förhöret.

I en chatt framgår att sonen skulle gå i skola för att lära sig koranen och arabiska samt att han skulle bli ”mujahed”, vilket betyder helig krigare. I samband med tömningen hittades också bilder på sonen med något som liknar en pistol.

Vädjade till rätten

I förhöret i rätten sa kvinnan att hon inte kan minnas vad hon skrivit och inte skrivit, men att hon ibland kan ha varit tvungen att skriva vissa saker för att hon ständigt var övervakad. Bilden på sonen säger hon sig inte känna igen.

Mot slutet av förhandlingen vädjade hon till rätten att försöka förstå hennes situation.

Kvinnan blir kvar i häktet i väntan på dom, som faller om två veckor.

Såhär rapporterade SVT när hovrättsförhandlingarna inleddes:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan har hela tiden hävdat att hon bara skulle göra ett kort besök i Syrien och menar att hon även hade bokat returbiljetter. Foto: Bilder ur polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer