Ett nytt vittne påstår att kvinnans sociala medier kan ha blivit hackade. Foto: Facebook/TT/TT

Rättegång mot misstänkt IS-kvinna skjuts upp – ny bevisning har kommit från USA

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen skulle den sista förhandlingsdagen ägt rum i hovrätten i målet mot Landskronakvinnan som i tingsrätten dömdes till fängelse för att ha tagit sin son till terrorgruppen IS i Syrien. Men förhandlingen skjuts upp efter att ny bevisning kommit in från USA, vilket Ekot var först med att rapportera om. Nu ska kvinnan förhöras på nytt om de nya bevisen.

Pappan godkände att hans då tvåårige son åkte på en veckas semester med sin mamma på sensommaren 2014. Men det dröjde till hösten 2020 innan han fick se sin son igen. 

Enligt kvinnan själv reste hon till Syrien på ett tillfälligt besök men blev tillfångatagen av terrorgruppen IS. Åklagaren menar däremot att hon åkte dit för att ansluta sig till IS i egenskap av sympatisör.

Tingsrätten dömde kvinnan till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn men domen överklagades av båda parterna. På fredagen skulle den sista rättegångsdagen ägt rum med nya vittnesförhör och slutpläderingar.

Nya bevis om kvinnans sociala medier

Men nu står det klart att rättegången skjuts upp. Skälet är att åklagaren nu lägger fram ny bevisning från USA. Exakt vad det rör sig om för bevisning vill han inte gå in på men säger att det rör kvinnans facebookkonto, vars inlägg varit viktig bevisning för åklagaren men som kvinnan påstår att hon inte skrivit.

– Det skickades en begäran om rättslig hjälp till USA i november förra året och den föll ut vid första huvudförhandlingsdagen, säger kammaråklagare Claudio Gittermann.

– Så nu måste vi komplettera förundersökningen.

Enligt åklagaren ska kvinnan förhöras om de nya uppgifterna nästa vecka. Förhandlingen i hovrätten är preliminärt uppskjuten till den 2 och 9 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.