Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var tidigt på morgonen den 22 augusti 2023 som en 23-åring sköts ihjäl i en bil på Annerogatan. Foto: Josefine Krischausky / SVT

Mordet på Dalhem: Kriminella män döms till långa fängelsestraff – anlitade tonåring för dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Två kända kriminella män döms till långa fängelsestraff för att ha anlitat en 16-åring för att mörda en 23-årig man på Dalhem förra året. Samtidigt döms tonåringen till sluten ungdomsvård för mord. Ytterligare en jämnårig pojke döms för medhjälp till mord.

En tidig augustimorgon förra året sköts en 23-årig man ihjäl i en bil på Dalhem i Helsingborg inte långt ifrån sin bostad. Kort därefter greps en 16-årig pojke från Småland misstänkt för mord och grovt vapenbrott.

Att en person greps så nära inpå mordet kan ha avgjort hela utgången, menar målets åklagare. Se mer i klippet ovan.

Sedan dess har utredningen växt och totalt har fyra personer åtalats för inblandning i mordet – två tonåringar från Växjö och Alvesta i Småland och två kända kriminella män i 25-årsåldern från nordvästra Skåne.

Enligt åklagaren har den ena mannen i 25-årsålden bland annat gett 16-årigen kläder, en cykel, mordvapnet samt ammunition och sett till att han kommit iväg till brottsplatsen den aktuella morgonen. Han ska även ha gett 16-åringen en telefon med bilder på ett möjligt gömställe.

Får livstids fängelse för anstiftan till mord

Nu döms mannen till livstids fängelse för anstiftan av mord, grovt vapenbrott och involverande av en underårig i brottslighet.

Den andra mannen i 25-årsåldern döms för bland annat för medhjälp till mord till 14 år och sex månaders fängelse.

– Som jag bedömer det så är det de som har planlagt och sett till, i olika utsträckning, att mordet har genomförts av personerna från Småland, säger åklagaren

Rätten: Klart att mordet skett på uppdrag av andra

Den 16-årige pojke som sköt mannen i 23-årsåldern döms till fyra års sluten ungdomsvård för mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Den andra jämnårige pojken får tre års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord.

Enligt Helsingborgs tingsrätt ingår tonåringarna i ett kriminellt närverk i Växjö och enligt rätten står det klart att mordet skett på uppdrag av andra.

– Samtliga tilltalade har förnekat brott. De har varit återhållsamma med att lämna uppgifter om mordet under rättegången. Åtalet vilar i stora delar på indiciebevisning, säger rådmannen Nikolaj Jeric.

Se SVT:s livesändning kring mordfallet i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.