Nimis ska återställas: konstnär sluter upp

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet tänker han sätta igång med redan till helgen. Förhoppningsvis kan delar vara klart i sommar tror Fredrik Larsson.

Fredrik Larsson har sedan våren 2015 tagit på sig att lappa och laga konstverket, i Lars Vilks frånvaro på grund av hotbilden mot honom.

Det är de två yttersta tornen som har brunnit ned och Fredrik Larsson har inte hunnit besöka Nimis efter branden. Men han lovar:

Nimis i brand

– Så klart vi bygger upp allt igen. Det ingår i underhållet. Jag får fixa det tillsammans med mina medarbetare. Men det är inte roligt när konstkritiken tar sig så brutala uttryck.

Kanske delvis klart i sommar

Ett av de torn som förstördes i branden var inte precis Fredrik Larssons favoritplats på Nimis.

– Det var väldigt högt, omkring nio meter och det var alltid lite obehagligt att gå upp dit. Det byggdes ovanpå ett äldre torn som vältes av en storm.

Vad gör du nu?

– Först och främst ska jag åka till Nimis i helgen och inspektera skadorna. Sedan får vi utreda vad som ska göras och så sätter vi igång. Men det blir nog en lång process, säger Fredrik Larsson.

När kan tornen vara på plats igen?

– Det är kanske delvis klart till sommaren.

Fredrik Larsson är konst- och hoppminister i Ladonien, den en kvadratkilometer stora mikronation kring Nimis som 2 juni 1996 utropades som en självständig stat av Lars Wilks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet