Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om projektet faller ut väl, kan fler nödtelefoner komma att sättas upp i Helsingborg. Samtidigt finns det planer på att installera liknande system i flera andra nordvästskånska kommuner. Foto: Linda Ekström/SVT

Nödtelefoner installerade i Helsingborg – ska hjälpa vid längre strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg vill nu göra så att dess invånare lättare kan larma räddningstjänst, polis eller ambulans under längre strömavbrott, där mobiltelefoner riskerar att sluta fungera. Därför har flera nödtelefoner nu installerats i staden.

Hör mer om hur nödtelefonerna fungerar i klippet ovan.

Nödtelefonerna finns på tio ställen runt om i Helsingborg, bland annat vid kommunens tre brandstationer. Tanken är att så många invånare som möjligt snabbt ska kunna ta sig till en nödtelefon.

– Vi har försökt få med de flesta tätorterna runt om i staden, säger Iréne Sjöklint, säkerhetsstrateg på Helsingborgs stad.

Första större satsningen

Totalt finns det nu 37 stycken SOS-anslutna nödtelefoner i landet. Det nuvarande säkerhetsläget, men även klimatet, är några av anledningarna till att Helsingborg väljer att göra en större satsning på nödtelefoner.

– Vi har till exempel upplevt flera stormar i närtid, där det har blivit strömavbrott, säger Iréne Sjöklint.

Kan ta längre tid att komma fram

Telefonerna – som går att använda även när det inte råder strömavbrott – är placerade i röda skåp med en tydlig 112-märkning. När luckan öppnas går det direkt ett larm till SOS Alarm.

Jonas Nylén, verksamhetsstrateg på Räddningstjänsten Skåne Nordväst, vill poängtera att det finns vissa skillnader från när man ringer ett nödsamtal från exempelvis en mobiltelefon.

– Det kan ta lite längre tid innan man kommer fram, så man behöver ha lite tålamod, säger han.

Uppmanar invånare att hålla sig informerade

Informationen om telefonernas placering, samt hur de ska användas, kommuniceras främst via sociala medier, samt stadens och räddningstjänstens hemsidor.

Eftersom informationen därmed riskerar att bli otillgänglig när ett strömavbrott slår till, rekommenderas helsingborgarna att läsa på om nödtelefonerna på förhand.

– Vi uppmanar även medborgarna att skriva ut en karta, så man vet var de närmsta larmpunkterna finns innan krisen kommer, säger Jonas Nylén.

Här hittar du nödtelefonerna

Centrum: Helsingborg Arena (Mellersta Stenbocksgatan 14)

Maria Park: Mariahallen (Kullavägen 150)

Rydebäck: Rydebäckshallen (Frösögatan 15)

Bårslöv: Station Bårslöv (Tistelgatan 6)

Söder/Planteringen: Station City (Rännarbanan 1)

Berga: Station Berga (Sabelgatan 8)

Mörarp: Mörarps skola (Brandmansgatan 2)

Vallåkra: Borgvalla vårdboende (Ryavägen 2)

Laröd: Hittarpshallen (Gummarpsvägen 25)

Ödåkra: Biblioteket (Norra Rälsgatan 1)

Källa: Helsingborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.