Elsa Wagenius och hennes 35 klasskamrater ska åka partybuss istället för flak på studentdagen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Efter flakbeskedet: stor efterfrågan på partybussar till studenten

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens besked om att årets studenter inte får åka på flak har efterfrågan för partybussar ökat. Även i Helsingborg har ”russebussarna”, kända från den norska tv-serien Skam, inspirerat studenterna.

Tidigare år har studenter fått möjligheten att fira sin examen genom att åka bilflak runt staden, men i år är det annorlunda. På grund av den rådande coronapandemin så är det förbjudet.

– Väldigt tråkigt men vi har accepterat situationen och försökt hitta något som efterliknar flak med musiken och alla i klassen som står tillsammans och dansar. Många har sett Skam och tyckt att det såg ut som en rolig tradition, då såg vi partybuss som ett jättebra alternativ, säger Elsa Wagenius, elev på Procivitas gymnasium i Helsingborg.

Coronavirus i Skåne

Stor efterfrågan

Flera företag som hyr ut partybussar berättar att det har varit ett enormt tryck. Många klasser har blivit nekade eftersom alla bussar varit fullbokade. Ett företag i Göteborg berättar att de har bokat in cirka fem klasser bara i Skåne.

– Samma eftermiddag som flaken förbjöds så blev jag nermejlad. Jag har behövt neka över 100 klasser, säger Tommy Ankargren, egenföretagare.

Vad har det här betytt för dig?

– Bussarna har stått still och alla arrangemang fallerade fullständigt när coronaepedemin kom. Det har varit katastrof, men nu fick vi lite andrum i två veckor med de här körningarna.

Undviker åka kollektivt

Tidigare har flaken varit öppna och dragit åt sig publik, men med partybussarna blir det annorlunda, menar Elsa Wagenius. Här är det endast klassen på 36 elever i en stängd buss som kommer att fira.

– Hade vi inte haft partybussen på morgonen så hade de flesta åkt kollektivt till skolan och det är problematiskt med tanke på pandemin, säger Elsa Wagenius.

Hur tänker ni kring direktiven – att man ska hålla avstånd?

– Vi tillbringar så pass mycket tid med vår klass, även hela dagen innan, att vi anser då att det är säkert. En del föräldrar har varit oroliga men vi har sagt att vi sköter oss enligt restriktionerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet