Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Båstad kommun kräver att nyanställda inom omvårdsnära yrken är vaccinerade, men facket är kritiskt till beslutet. Hör varför kommunen tagit beslutet i klippet ovan. Foto: Erik Danielsson/SVT och Johan Nilsson/TT

Nu anställs bara vaccinerade inom omsorgen i Båstad kommun

Publicerad

Planerar du att söka jobb inom vård och omsorg i Båstad kommun? Då behöver du från och med nu vara vaccinerad mot covid-19. Men kan en redan anställd person som inte är vaccinerad placeras om? Det vill kommunen, men facket kräver att frågan specifieras.

I slutet av oktober beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i Båstad, efter förslag från vård- och omsorgsnämnden, att kräva att den som nyanställs i omvårdsnära yrken inom kommunen ska vara vaccinerad mot covid-19. Samtidigt beslutades att ge socialchefen mandat att placera endast vaccinerade vårdare i vissa verksamheter eller hos en viss brukare.

– Syftet med beslutet är att man så långt det är möjligt ska säkra en god, trygg och säker vård och omsorg inom kommunen, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Ulf Jiewertz (M).

Facket: ”Inte rätt väg”

Efter att det politiska beslutet fattats har frågan förhandlats med fackförbunden, varav Kommunal är det största.

– Vi tycker inte att det är rätt väg att gå och därför är vi såklart kritiska till beslutet, säger Patrick Wetterup, ordförande för Kommunal i Ängelholm-Båstad.

– Vi menar på att det får konsekvenser för arbetsmiljön för de som är anställda och de som ska bli anställda som inte får ett jobb. Det har vi fört fram i alla förhandlingar och sen blev vi oeniga utifrån det.

Enda skånska kommun

Beslutet att ställa krav på vaccination vid nyanställning är färdigförhandlat och har trätt i kraft. Men på frågan om omplaceringar har fackförbunden krävt att kommunen specifierar i vilka fall det kan bli aktuellt innan frågan kan förhandlas.

Hör vad parterna tycker om frågan i klippet ovan.

Som anställd är man inte skyldig att uppge huruvida man är vaccinerad eller inte, men enligt Ulf Jiewertz kommer kommunen behandla den som inte vill uppge sin status som icke-vaccinerad.

Båstad är i dagsläget den enda kommunen i Skåne med ett vaccinkrav vid nyanställningar. Liknande krav finns dock i ett fåtal andra svenska kommuner, exempelvis Hylte och Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer