Kommunstyrelsen kan tillfälligt ta över ansvaret för socialtjänsten. Syftet är att förbättra styrningen över arbetet, enligt kommunchefen. Foto: SVT

Nya pengar och politisk ommöblering – så ska krisen i Båstad lösas

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Båstad får troligen de extramiljoner kronor som verksamhetschefen bett om för att lösa krisen. Därtill väntas det bli omöbleringar inom den politiska organisationen.

Det har blåst kring socialtjänsten i Båstad sedan i höstas – då visselblåsare larmade om allvarliga missförhållanden inom enheten för barn och unga.

Polisanmälningar hade inte gjorts trots misstankar om att barn blivit slagna, barn fanns placerade i familjehem som saknade avtal med kommunen, och orosanmälningar hade blivit liggande – bland mycket annat.

Missförhållanden i Båstads kommun

Såg ledningsbrister

En konsultrapport, som fick uppdraget att utreda en stor mängd Lex Sarah-rapporter från socialtjänsten i Båstad, presenterades i tidigare i år – och den pekade på kunskapsbrister hos både handläggare och ledning.

Mot den bakgrunden finns nu ett förslag om att bildningsnämnden, som hittills haft ansvar för socialtjänsten, ska fråntas den uppgiften.

I stället väntas ansvaret landa på ett särskilt utskott inom kommunstyrelsen.

Vid nästa sammanträde i mars ska kommunstyrelsen gå till beslut i frågan.

”Frågorna har inte stått i fokus”

– Vi måste bli bättre på ledning och styrning, därav finns det här förslaget på ett socialt utskott, säger Erik Lidberg, kommunchef i Båstad.

– Vinsten blir att vi kan fokusera på sociala frågor och socialtjänsten. Frågorna har inte stått i fokus som de borde, säger han.

Ett bra förlag, anser Thomas Nerd (S), bildningsnämndens ordförande.

– Nu flyttas det politiska ansvaret högre upp i organisationen och det är en viktig signal om att vi tar problemen på allvar, säger Nerd.

På sikt kan det komma att bildas en egen socialnämnd, som bara ansvarar för socialtjästen.

– Jag välkomnar det. Det här handlar om de mest utsatta, de är värda allt stöd och fokus, säger Thomas Nerd.

Därtill väntas det komma en resursförstärkning på närmare fem miljoner kronor till individ- och familjeomsorgen, som verksamhetschefen Lena Täringskog efterfrågat.

Enligt Thomas Nerd har han fått ett muntligt löfte om pengarna från kommunledningen.

– Det är pengar som ska gå till att bemanna och förstärka organisationen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet