Kristin Johnson, Emiline Méry och Harald Nilsson berättar varför engagemang är viktigt. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Opolitiska ungdomar vill påverka politikernas agenda

Uppdaterad
Publicerad

De är inte politiskt kopplade men vill påverka politikernas agenda. Helsingborgs ungdomsråd består av frivilliga gymnasieungdomar som vill göra skillnad för stadens unga.

Ungdomsrådet ligger under kommunstyrelsen men sysslar inte med partipolitik. Deras främsta lojalitet är mot Helsingborgs ungdomar.

– Vi är inte bundna till parti så vi behöver inte alla tycka samma sak vilket är en styrka när vi jobbar med politiker, säger Harald Nilsson som är en av ledamöterna i ungdomsrådet.

Helsingborg

”Det är vi som är framtiden”

Ungdomsrådets ledning består av 12 internt framvalda ledamöter men alla är välkomna att engagera sig. Deras arbete består i att svara på remisser och driva frågor viktiga för stadens unga.

– Det är vi som är framtiden och som kanske kommer fortsätta leva här så då är våra åsikter viktiga, säger Kristin Johnson, ledamot i ungdomsrådet.

När Helsingborgs kommunpolitiker nu påbörjar en ny mandatperiod vill rådet därför ta mer plats och få mer återkoppling från politikerna.

– Så att de verkligen utnyttjar chansen att få vårt perspektiv när vi nu finns här, säger Emiline Méry, ordförande i ungdomsrådet.

Vill bredda representationen

Förhoppningen är att deras åsikter ska vara så representativa som möjligt för stadens unga.

– Rekrytering är en av våra stora utmaningar, vi ska komma ut till grundskolorna så vi kan bredda rådet ännu mer, säger Harald Nilsson.

Om ungdomsrådet

Ungdomsrådet träffas en gång i månaden. Utöver det träffar ungdomsrådet politikerna två gånger per termin och då är det ungdomsrådets tolv ledamöter som för dialogen. De som är med på rådets möten med politiker är:

  • Politiker från kommunstyrelsen och skol- och fritidsförvaltningens båda nämnder.
  • Ungdomar i åldern 15-20 år. Ungdomarna är inte knutna till specifika politiska partier.

Källa: Helsingborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet