Rita Vasile bor på Stenbrogårdens camping. Ivan Kuzhicov är ofta där som tolk. Foto: Natalie Medic

EU-migranter måste flytta från Stenbrogårdens camping

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 mars måste de EU-migranter som bor på Stenbrogårdens camping i Helsingborg hitta en annan lösning. Vart de ska ta vägen är osäkert, eftersom det råder nolltolerans för tältläger i staden.

I mitten av januari fattade kommunstyrelsen det slutgiltliga beslutet att avveckla det boende som ett 50-tal EU-migranter bott på sedan april förra året.

Den 31 mars ska boendet på Stenbrogårdens camping vara borta.

Sedan april har ungefär ett 50-tal EU-migranter bott på campingen. De bodde tidigare i tältläger runt om i staden, vilket är olagligt. Lösningen med Stenbrogårdens camping var temporär, och nu har det sista beslutet fattats.

Osäker framtid efter mars

Gheorghe Serban har bott på campingen sedan det öppnade, och enligt honom har det fungerat bra.

– Det är värre för barnen hemma i Rumänien, säger han.

Men vad som nu ska hända är inte säkert. Han vill stanna i Helsingborg, och trivs bra här.

– Jag vet inte var jag ska ta vägen i mars.

Kan man hitta någon lägenhet eller hyra någon stuga?

– Jag vet inte vad lösningen blir, säger han.

Rita Vasile har flera barnbarn hemma i Rumäninen, det är för deras skull hon är i Sverige. Hon är inte förtjust i att campingen ska stänga.

–  Jag är tacksam för att få bo här, men jag kan inte åka tillbaka till Rumänien. Då får jag det lika dåligt som familjen har det där, det gör ingen skillnad, säger hon.

Var ska du ta vägen då?

– Jag vet inte. Kanske stationen. Det är upp till Gud, säger hon och nickar upp mot himlen.

”Upp till EU-migranterna”

På kommunen har man heller inga andra planer på att öppna något annat boende för EU-migranterna.

– Det är upp till EU-migranterna själva att avgöra vad man vill göra. Om de vill de fortsätta bo i Helsingborg, eller en annan kommun, eller om de vill åka tillbaka till Rumänien. Det kommer säkert bli olika och individuella lösningar, säger Helsingborgs samordnade på Stadsledningsförvaltningen, Pehr Persson.

Ska hjälpa till att städa

Den situation som uppstod i Malmö, där avvecklingen av tältlägret ledde till polisinsats och flera dagar lång demonstration utanför kommunhuset, känner de boende i Helsingborg väl till. Men det kommer inte att ske här, säger Gheorghe Sarban.

När avveckligen väl ska äga rum kommer Gheorghe Serban och Rita Vasile tillsammans med de andra hjälpa till att städa undan och lämna campingen.

Pehr Persson på kommunen menar att den politiska samsynen är en stor del av förklaringen till att någon liknande situation inte har skett i Helsingborg än.

– Vi har hela tiden varit tydliga och kommunicerat både med den berörda gruppen och med politiken, säger han.

Värt kylan

På Stenbrogårdens camping duggar regnet, och de flesta beger sig av mot centrum. På frågan om det inte är kallt att sova ute, speciellt under vintern, svarar Gheorghe Serban:

– Nej, det är inte kallt, jag vet att det är värre för barnen hemma i Rumänien, det är därför jag bor här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer