Pontus pålsson Foto: Svt

På måndag börjar rättegången mot Pontus Pålsson

Uppdaterad
Publicerad

Åstorpsmoderaten Pontus Pålsson står åtalad för att ha efterforskat om två tjänstemän haft kontakt med SVT. På måndag inleds rättegången.

Förra hösten rapporterade SVT om hur Pontus Pålsson, ledamot i kommunstyrelsen, påstods ha kränkt kommunala tjänstemän. I samband med inslaget blev politikern polisanmäld för att ha försökt efterforska vem som blivit intervjuad.

I flera år har politikerns beteende gentemot de kommunala tjänstemännen betraktats som ett arbetsmiljöproblem .

– De upplevde att de blivit kränkta, de hade en obehaglig känsla av att det var hot. Det var mail, telefonsamtal och till och med tjänstemän som fick påhälsningar på rummet. Det kändes väldigt oehagligt när det kom så nära, säger Lena Karolidou, lokal ordförande i tjänstemännens fackförbund Vision.

Handlingsplan upprättades

Själv ansåg Pontus Pålsson att han var utsatt för en förtalskampanj.

– Jag trakasserar ingen i Åstorp, det är grundlösa påståenden, det stämmer inte, sa Pontus Pålsson till SVT i oktober förra året.

Till slut krävde fackförbundet Vision åtgärder och kommunen upprättade en ovanligt handlingsplan.

– Handlingsplanen innebar att tjänstemännen skulle inte närvara på våra politiska möten, mötena blev för politiker och hade få föredragningar av tjänstemän som var delaktiga på våra möten, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S).

”Har fungerat bättre på senare tid”

Pontus Pålsson nekades också nyckel till kommunhuset. Han överklagade beslutet och fick rätt.

Men de månader handlingsplanen gällde gav effekt.

– Vi har inte fått några signaler överhuvudtaget de senaste månaderna, så från Visions håll så tror vi att det är lugnt, säger Lena Karolidou.

– Det har fungerat bättre på senare tid, det har det gjort. Samtalsklimatet är kanske fortfarande väl hårt, jag tycker vi alla har ett ansvar för samtalsklimatet på våra möten och jag tycker inte våra möten är jättebra alltid, säger Ronny Sandberg.

Stöd från partiet

Moderaterna har hela tiden uttalat sitt stöd för sin partikamrat, även efter att åklagaren börjat utreda om Pontus Pålsson försökt efterforska SVT:s källor.

Trots att partiets etiska policy säger att den som befinner sig i en rättsprocess bör ta en ”time out” från sina förtroendeuppdrag.

– Min  tolkning i det här fallet gör att jag har fortsatt förtroende för Pontus Pålsson, sa Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman till SVT i april.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt Pontus Pålsson utan att lyckas nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet