”Det är fruktansvärt tungt” säger Ängelholms flygplats vd Christian Ziese om de 40 uppsägningarna som väntar efter beslutet att lägga ner flygplatsen. Foto: Gustaf Wallinder/Natalie Medic/SVT

Ängelholms flygplats läggs ned – personalen sägs upp idag

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin blev spiken i kistan för Ängelholms flygplats som länge dragits med vikande passageraresiffror.

Idag kom beskedet – flygplatsen läggs ned tills vidare och drygt fyrtio medarbetare sägs upp.

– Det är fruktansvärt tungt att säga upp 40 medarbetare, inklusive mig själv. Flygplatsen betyder mycket för hela regionen men utan några inkomster alls sedan ett par månader tillbaks så går det inte att fortsätta driva den verksamheten, säger vd Christian Ziese.

Personalen sägs upp idag men på grund av uppsägningstiderna kommer flygplatsen kunna hålla öppet under sommaren. Till hösten upphör all flygverksamhet.

Coronavirus i Skåne

Viktig för regionens arbetsmarknad

Enligt en rapport från WSP som publicerades 2015 genererar flygplatsen 6000 arbetstillfällen i nordvästra Skåne.

– Peab som ägare har varit tydliga med att de inte ensamma kan bära kostnaden för flygplatsen längre, vi har inlett diskussioner med de närliggande kommunerna i Familjen Helsingborg om hur en eventuell framtid för flygplatsen ska kunna säkras. Det ser jag som enda möjligheten att öppna igen.

Redan i februari rapporterade SVT Nyheter Helsingborg om att flygplatsen hotades av nedläggning. Flygplatsen visade i bokslutet för 2019 ingen vinst och redan i början av 2020 flaggade bolaget för ett väntat minusresultat för året.

Peab: ”Förhoppningar om att kommunerna i Nordvästskåne vill hitta en lösning”

Under coronapandemin har krisen för flygplatsen blivit ännu värre. I slutet av mars rapporterades att 90 procent av intäkterna försvunnit som konsekvens av det minskade resandet. Flygplatsen vädjade redan då till de nordvästskånska kommunerna om ekonomiskt stöd.

Är din förhoppning att kunna öppna igen efter att coronapandemin är över?

– Det är naturligtvis svårt att spekulera i men jag är optimist, allt hänger på hur resandet kommer se ut efter pandemin, säger Christian Ziese.

Flygplatsen behåller sitt flygplatscertifikat, vilket innebär att några strategiskt viktiga positioner kommer att finnas kvar tills vidare. Detta är en förutsättning för en snabb återstart av verksamheten längre fram om förutsättningarna är de rätta.

– Vi har drivit flygplatsen i tio års tid och under de senaste åren har vi framfört att vi långsiktigt inte kan ta ensamt ansvar för denna viktiga samhällsfunktion. Coronapandemins effekter på resandet har ställt frågan på sin spets. Utan intäkter och med en oklar framtid för flyget måste vi nu tyvärr ta steget och stänga flygplatsen tills vidare. Samtidigt har jag goda förhoppningar om att kommunerna i Nordvästskåne vill hitta en lösning så att flygplatsen kan återstartas i framtiden, skriver Jesper Göransson, vd och koncernchef  i Peab i ett pressmeddelande.

Om flygplatsen

Flygplatsen färdigställdes 1945 åt flygförbandet F10 som var baserat på Malmö/Bulltofta.

1960 startade Linjeflyg en linje till Bromma.

2002 blev flygplatsen civil sedan Flygvapnets flygskola – som flyttat från Ljungbyhed 1998 – då flyttade till Uppsala (varifrån den flyttade vidare till Linköping/Malmen).

Swedavia övertog flygplatsen från LFV vid sitt bildande, men sålde den för 40 mkr den 1 april 2011 till Region Skåne och sju kommuner som direkt sålde den vidare till byggbolaget Peab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet