Foto: Anna Alexander Olsson

Peter Danielsson (M): ”Ett angrepp på vår demokrati”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M), menar att attacken mot polishuset är allvarligt. På onsdagen höjdes säkerheten i Rådhuset.

Vad är din reaktion på explosionen vid polishuset?

– Det här är ett allvarligt och oacceptabelt angrepp på rättsstaten och ytterst på hela vår demokrati.

Detonation vid polishus

Hur agerar ni från kommunens sida efter det inträffade?

– I detta läget är det polisen som har ansvaret för situationen och har läget under kontroll. Staden har erbjudit sig att hjälpa till och visat vårt stöd.

Har ni på något sätt höjt säkerheten kring era byggnader i staden?

– Vi har förstärkt säkerheten i Rådhuset med en extra vakt.

Vilket symbolvärde har detta?

– När man ger sig på polisen så angriper man själva grunden för demokratin, det är jätteallvarligt.

Hur kommer dagen se ut för er i dag?

– Det är viktigt att vi visar vårt stöd för polisen och att vi också signalerar att alla goda krafter står upp och inte låter eventuell oro eller rädsla förändra hur vi lever våra liv. Det är viktigt att fortsätta leva som vanligt i Helsingborg och inte ge efter för det är precis det som de här krafterna vill.

Oppositionsrådet Jan Björklund (S) reagerar kraftigt

– Det här är en helt ny typ av brottslighet vi ser i Helsingborg. Jag saknar ord, det är oerhört allvarligt och ett angrepp mot rättssamhället och Helsingborg som stad. Så sent som i gårkväll var jag ett möte på Drottninghög, bara en kilometer från polishuset och mötte allmänheten för att prata om trygghetsfrågor. Det är viktigt att vi politiker lyfter detta på högsta nivå nu med alla kommunalråd, säger Jan Björklund (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet