Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Mathias Lööw menar att det drogbruket kryper ner i åldrarna. Foto: SVT

Här hittar polisen droger i Bjuvs ödehus: “Mest kokain och cannabis”

Publicerad

Enligt narkotikapolisen Mathias Lööw kryper både brukandet och försäljningen av droger ner i åldrarna i Bjuv. SVT Nyheter Helsingborg följde med honom till ett ödehus i kommunen där polisen tidigare i höst hittat spår av narkotika.

Under de senaste åren har orosanmälningarna gällande missbruk bland unga i Bjuv dubblerats och ser man till anmälda narkotikabrott i Skåne de senaste tio åren ligger Bjuv högt på listan under flera år.

År 2020 hade man näst flest anmälda narkotikabrott i Skåne, i relation till hur många som bor i kommunen. Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, ligger kommunen också på samma nivå som Malmö hittills i år gällande anmälningar.

Följ med när SVT besökte ödehuset i Bjuv tillsammans med polisen.

De vanligaste drogerna i Bjuv är cannabis och kokain och enligt Mathias Lööw, som arbetat som narkotikapolis sedan 2008, har försäljningen flyttat från öppna gator till stängda utrymmen. Ett av ställena som är populärt för unga att bruka droger är ett ödehus som ligger mitt i stan.

– Det är ett avskiljt område där det inte är någon föräldrakontroll eller några andra vuxna som ser att man hänger här, säger han.

Hittar kokain och cannabis

I ödehuset hittar Mathias Lööw spår av både kokain och cannabis.

– Vi ser att narkotikaproblematiken i Bjuv är utvecklad, jag ser det som ett problem. Det finns exempel på barn så långt ner som i 13-årsåldern som både brukar och säljer narkotika.

Kopplingar mellan orterna

Enligt Mathias Lööw har droghandeln mellan kommunerna i nordvästra Skåne blivit allt mer tydlig de senaste åren.

– Helsingborg är navet i nordvästra Skåne när det kommer till narkotika och vi ser nu tydliga kopplingar mellan Bjuv, Åstorp, Klippan och Helsingborg.

De senaste åren har också flera kriminella med ledarpositioner i Bjuv lämnat kommunen eller hamnat i fängelse.

– Men de har ersatts snabbt och det finns nu nya ledare som styr narkotikahandeln, säger Mathias Lööw.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotika i Bjuv

Mer i ämnet