Johan Mangbo, kommunpolis i Helsingborg.

Polisens trygghetsarbete på Söder trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Den upplevda otryggeten är utbredd på Söder i Helsingborg. Polisen och Helsingborgs stad tar nu till fler åtgärder i kampen om en tryggare stadsdel.

I våras rapporterade SVT om att Söder i Helsingborg är den plats där människor känner sig mest otrygga i Sydsverige.

Polisen har länge arbetat i samverkan med flera myndigheter för att förändra situationen. Nu trappas arbetet upp.

Helsingborg

– Någon snabb lösning finns inte, det är ett långsiktigt, idogt arbete som gäller, säger kommunpolis Johan Mangbo när SVT träffar honom på Gustav Adolfs torg i Helsingborg.

Har ni sett resultat av den senaste tidens trygghetsarbete?

– Vi uppfattar ju att de trygghetsmätningar som vi gör, trots allt visar på en stabil trygghet. Det blir inte sämre, säger han.

Söder i Helsingborg. Foto: SVT

Lansering av butiker ska öka tryggheten

Under fredagen lanseras en ny galleria på Söder, en öppning som polisen och kommunen tror är ett steg i att ge liv och rörelse till stadsdelen.

– Att man bygger om, renoverar, bygger nytt, att man tar hit handel – och har en blandad handel. Det sammantaget ger effekt, säger Johan Mango.

– Vi vill göra att fler människor ska röra sig här under dygnets alla timmar, säger Elina Bratt, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Dessutom kommer fler övervakningskameror att sättas upp i olika områden på Söder. Bland annat sattes 18 kameror upp i Furutorpsparken tidigare i år.

– Vi har naturligtvis en bit kvar till en upplevd hög trygghet, säger Johan Mangbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet