Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns en efterfrågan av narkotika och de kriminella ser chansen att tjäna snabba pengar, säger Anders Thornberg, Sveriges rikspolischef. Hör mer om hur knarket har spridit sig till landets småstäder i klippet. Foto: Klara Åkesson/SVT

Rikspolischefen Anders Thornberg: ”Inte längre ett storstadsproblem”

Publicerad

Sveriges rikspolischef Anders Thornberg menar att försäljning och bruk av narkotika har spridits från storstäder till mindre orter de senaste åren. Något som bidrar till den organiserade brottsligheten.

– Jag tror inte folk förstår hur stort och utbrett detta problemet är, säger han.

SVT Nyheter Helsingborg har granskat narkotikaproblematiken bland unga i Bjuv, en kommun i nordvästra Skåne med drygt 16 000 invånare. Här ligger anmälda narkotikabrott på höga nivåer och orosanmälningarna gällande missbruk bland unga har dubblerats de senaste åren.

– Vi har 95 lokalpolisområden i Sverige och det märks att narkotikamissbruket och brottsligheten inte längre är ett storstadsproblem, det finns överallt, säger Anders Thornberg, Sveriges rikspolischef.

Narkotika i Bjuv

Enligt honom är det efterfrågan på narkotika som bidrar till spridningen.

– Och de kriminella vill tjäna snabba pengar. De utgår ofta från en större ort och sedan exporterar de och säljer på mindre orter via ungdomar.

Viktigt med lokal lägesbild

I Bjuv finns flera avtal där kommunen själv pekar på en ”förhöjd nivå gällande försäljning och bruk av narkotika”. Trots detta menar flera chefer i kommunen att narkotikan bland unga inte är ett lokalt problem. Men Anders Thornberg betonar vikten av att erkänna sin problematik i varje enskild kommun.

– Det är jätteviktigt. Man måste se problemen och säga som det är. Men det är inte alltid helt lätt att se det själv när man står mitt i det, säger han.

Hur ska mindre orter, som kanske har mindre polisresurser, arbeta med narkotika bland unga?

Alla goda krafter i kommunen måste ta sitt ansvar: föräldrar, socialtjänst, polis och framför allt skola.

Lagförslag ställer krav på kommunerna

Regeringen har föreslagit en ny lag som innebär att kommunerna själva ska ta fram en lokal lägesbild över brotts­ligheten och ta ställ­ning till behovet av åtgärder. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2023 och innebär att varje enskild kommun kommer behöva ta ett större ansvar över det brottsförebyggande arbetet.

– Detta kommer ursprungligen från oss på polisen. Vi menar att kommunerna måste få det uppdraget och vi måste arbeta tillsammans för att hitta lösningar på problemen, säger Anders Thornberg.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotika i Bjuv

Mer i ämnet