Fredrik Jonsson, tf verksamhetschef på Helsingborgs lasarett, berättar hur sjukhuset gjorde för att klara verksamheten den varma sommaren (operationsbilden är en arkivbild). Foto: TT/Winnie Gravlund

Så klarades operationerna i Helsingborg trots sommarhettan

Uppdaterad
Publicerad

Värme och hög luftfuktighet gynnar bakterier. Det är inte bra i operationssalar. Men Helsingborg har klarat sig – tack vare avfuktare och en ständig kamp mot termometern.

Flera akutsjukhus i Stockholm och andra städer tvingades skjuta upp planerade operationer under sommaren.

Det varma vädret i kombination med ovanligt hög luftfuktighet har skapat en gynnsam miljö – för bakterier. Det ställer till med problem inom sjukvården.

Helsingborg

Fredrik Jonsson, tf verksamhetschef på Helsingborgs lasarett, förklarar riskerna.

– Vårt material blir inte längre sterilt och det kan bli problem med infektionskänslig kirurgi som proteser i höfter och knän, säger han.

Avfuktare blev räddningen

Men i Helsingborg vann sjukvården kampen mot bakterierna. Inga operationer har ställts in.

Och det är tack vare luftavfuktare och ett lagarbete mellan tekniker och operationspersonal.

– Vi har massor av möten varje dag, vi har satt extra fart på fläktsystemet, vi höjde värmen och satte igång flera avfuktare som i princip fick gå dygnet runt, säger Fredrik Jonsson.

Höjde värmen?

– Varm luft binder fukt. Vi har haft ända upp till 27 grader i operationssalarna och det har förstås varit jobbigt för personalen. Men alla har kämpat på.

Än är faran inte över.

– Vi följer väderleksrapporterna noga varje morgon och vi har fläktarna kvar. Men nu vet vi hur man gör, så vi är inte särskilt oroliga längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet