– Vi räknar med att det nya centret kan skapa minst 600 jobb över tid, säger Bengt Persson, ordförande för Foodhills AB.
De kallar satsningen för ett ”centrum för cirkulär livsmedelsproduktion”.
– Det vi ser är att området har en infrastruktur och bas för det här tänket, säger Bengt Persson. Vi har både arbets- och kunskapsintensiva företag som är intresserade.
I dag skrivs en gemensam avsiktförklaring under av det nystartade företaget Foodhills och Bjuvs kommun. Kommunen ser avsiktsförklaringen som en winwin-lösning.
– Foodhills har det rätta engagemanget, tydlig lokal förankring, kompetens och kapital. Tillsammans kan vi skapa ett bättre Bjuv och göra verklighet av den gamla drömmen om ett Food Valley of Bjuv, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) i Bjuv.
Krävs att Findus säljer
Kommunstyrelsens ordförande i Bjuv Anders Månsson säger att Foodhills är det enda företag som visat intresse för att ta över hela anläggningen.
– Det finns ett stort antal företag som har kontaktat oss och vill medverka i mindre skala, säger han. Allt från etablerade livsmedelsföretag till de som har innovativa idéer.
Anbudet innebär att Foodhills köper själva anläggningen på 100.000 kvadratmeter fabriksyta. Bjuvs kommun köper marken, sammanlagt 157 hektar.
Majs, wokgrönsaker och ärtor
Foodhills har för egen del planer på att utveckla grönsaksproduktion i fabriken.
– Vi ser till exempel majs och wokgrönsaker, säger Bengt Persson. Även kryddor kan vara mycket intressanta.
Han stänger inte heller dörren för ärtproduktion:
– Det kan hända, en av våra delägare har ökat produktionen av ärtor det senaste året, säger han.
Bland intressenterna i bolaget finns bland annat grönsaksproducenten Magnihill och fastighetsförvaltaren Backahill, där PEAB-grundaren Erik Paulsson är en av huvudägarna.
Även från fackligt håll välkomnas satsningen.
– Man blir ju såklart glad att någon satsar på området, säger Kent Ahlgren, klubbordförande på Livs. Foodhills låter som en bra part.