Situationen på akuten på Helsingborgs lasarett är bättre än jämfört med förra året – det menar sjukhuschefen Thomas Wallén. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Sjukhuschefen i Helsingborg: ”Bättre läge på akuten i sommar”

Publicerad

Juni, juli och augusti – sommarmånaderna brukar vara tuffa på Helsingborgs lasarett med många patienter. Men nya arbetsmetoder ska vända trenden.

Förra sommaren tvingade bristen på sjuksköterskor fram en minskad bemanning på akuten under delar av dygnet.

I år är läget betydligt bättre, åtminstone så här långt. Det säger sjukhuschef Thomas Wallén. Trots att patienttrycket på akuten i Helsingborg är det största i hela Skånes, inte minst när sommargästerna kommer.

Det finns flera orsaker till förbättringen.

– Vi jobbar medvetet för att skapa drägligare arbetsförhållande på akuten och har lyckats skapat en bra stämning som gör att anställda stannar på akuten. Därför har vi bättre bemanning i år, säger han.

Kortare tid på akuten

Den här sommaren finns det dessutom fler vårdplatser som avlastar akuten.

– Vi har tio platser mer än förra året. Så nu är regeln att en patient maximalt stannar där 24 timmar på akuten. Tidigare kunde det handla om mellan två och fyra dygn och överfulla korridorer, säger Thomas Wallén.

Nästa vecka träder ytterligare en ny arbetsmetod i kraft i syfte att få ner antalet patienter på akuten: Aktiv hänvisning till vårdcentralerna.

– Många som kommer till akuten är lindrigt sjuka som gör ett spontant besök, ofta personer mellan 20 och 40 år. De vet helt enkelt inte vart de annars ska vända sig, vilken vårdcentral de är listade på, säger Thomas Wallén.

Får hjälp att hitta rätt

När akutens personal bedömer att ett tillstånd är lindrigt hjälper de patienten att hitta ”sin” vårdcentral och uppmanar till ett besök där istället.Dessutom slipper patienterna långa väntetimmar på akuten – i vissa fall hela natten.

– Vi kan också hänvisa till vårdcentralernas kvälls- och helgmottagning som ligger vid sidan av akuten.

Å andra sidan kan vårdcentralerna vända sig till sjukhuset och få hjälp med diagnos och behandling av patienter.

– De kan ringa och prata med våra specialister och slipper därför oftare remittera till akuten, säger Thomas Wallén.

Så här rapporterade SVT Nyheter Helsingborg om situationen förra året:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.