Foto: arkivbild

Starka reaktioner om Försäkringskassans väntetider

Uppdaterad
Publicerad
Efter att SVT Nyheter Helsingborg rapporterade om att Anna Rydén Westling från Ängelholm måste vänta i 25 veckor på omprövning hos Försäkringskassan har många hört av sig om liknande fall.

Anna Rydén Westling i Ängelholm överklagade när Försäkringskassan nekade henne sjukpenning. Svaret kom som en chock – hon får vänta i nästan ett halvår på omprövning. Och under tiden gäller avslaget...

Men hon är inte ensam om att drabbas av de långa väntetiderna. Antalet personer i hela landet som väntar på att få sitt avslag omprövat har ökat från 1.000 till 6.000 på ett år.

Många har hört av sig

I ett mejl till SVT Nyheter Helsingborg berättar en 58-årig man från Höganäs att han varit sjukskriven sedan oktober 2015. Efter sex månader drog Försäkringskassan in sjukersättningen, trots att läkaren fortsatte att sjukskriva honom.

”Jag överklagade försäkringskassans beslut i mitten av juli 2016 och fick brevsvar att det kan ta omkring 20 veckor till beslut. Nu har det gått 27 veckor och inget har hänt. När jag pratade med dem för några dagar sedan fick jag meddelandet att det kan ta ytterligare några veckor innan beslut”, skriver han.

Utan ersättning trots rullator

Susanne Hedlund skriver att hon i somras var med om en olycka i en rulltrappa. En person längre upp i rulltrappan tappade en resväska på henne och Susanne skadade sig sedan svårt i fallet. Som en följd av detta går hon fortfarande med rullator och har värk i ryggen och benen.

Efter att ha fått avslag på sin ansökan om sjukpenning överklagade hon. Svaret blev att handläggningstiden för omprövning är 25 veckor.

”Så bra att ni tar upp detta”, skriver Susanne. ”Jag har fortfarande inte fått en enda krona av Försäkringskassan.”

Fick nog av handläggningstiderna

En 57-årig kvinna skriver att hon under en tioårsperiod drabbats av ett flertal olika allvarliga sjukdomar och fortfarande lider av smärta. Numera arbetar hon 50 procent för att hon tröttnat på de långa handläggningstiderna.

”Då vet jag att någon inkomst kommer i slutet av varje månad”, skriver hon och fortsätter:

”Jag har smärtor varje minut, men att inte veta när och om man får någon utbetalning från försäkringskassan ger ännu mera ångest och oro i kroppen. När man har pratat med försäkringskassan mår man så dåligt för att man inte känner sig trodd.”

Är du drabbad? Hör av dig!

Har du också blivit drabbad av Försäkringskassans långa väntetider?

Hör av dig till SVT Nyheter Helsingborg på helsingborg@svt.se eller 042-6113301.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försäkringskassans väntetider

Mer i ämnet