Foto: Babiker Malik

Miljöministern vill se fler eldrivna färjor

Uppdaterad
Publicerad

Klimatminister Isabella Lövin (MP) besökte igår Helsingborg och färjorna som planerar att komma igång med sin eldrift inom kort. Nu vill hon se fler satsningar på fossilfri sjöfart. Först ut är statens fartyg.

Under ett besök i Helsingborg igår lyfte ministern de batteridrivna färjorna i Helsingborg som ett gott exempel. Trafikverket  har nu fått ett anslag på fem miljoner kronor för att titta på hur statliga fartyg kan elektrifieras eller minska sina fossila utsläpp på andra sätt.

– Det är vägfärjor och isbrytare men även försvaret. Vi har väldigt mycket sjöfart inom staten och genom att ställa om och framförallt elektrifiera fartyg så kan vi få ner utsläppen betydligt

På så sätt vill man skicka signaler till fler privata rederier att satsa på en omställning till fossilfri sjöfart.

I juni skulle invigningen av Tycho Brahe som batteridriven färja ske. Men problem med uppladdningssystemet gjorde att allt fick skjutas upp. Det har varit problem att få en tillräckligt effektiv laddning för att kunna köra samtliga turer med eldrift. HH Ferries beräknar att eldriften av färjorna mellan Helsingborg och Helsingör kommer igång fullt ut i slutet av oktober.

– Vi har testat stabiliteten och förväntar oss att förväntar oss att vara i full gång under nästa vecka, säger Jens Ole Hansen på HH Ferries.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.