Ronny Löfquist (S), kommunråd i Hylte. Foto: SVT

Större vinst än väntat för Hylte kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det ekonomiska resultatet 2017 var positivt för Hylte kommun – med 22 miljoner på pluskontot. Nu lovar kommunstyrelsens ordförande stora investeringar under kommande år.

Resultatet är preliminärt men kommunstyrelsens ordförande, Ronny Löfquist (S), menar att det handlar om ett rekord år för kommunen.

– Vi hade ett rejäl överskott 2016 på 54 miljoner men orsaken var ett extra statsbidrag kopplat till flyktingsituationen. Bortsett från det blev resultatet kring 16-18 miljoner enligt min bedömning, säger Ronny Löfquist (S).

Val 2018 Halland

”Ordning och reda på finanserna”

En bidragande orsak till de fina siffrorna 2017 är höga skatteintäkter i kölvattnet av högkonjunkturen i Sverige – och i Hylte. Ronny Löfquist lyfter även fram de kommunala nämndernas arbete.

– Vi har haft ordning och reda på finanserna under förra året. Nämnderna har hållit sig inom den budgetram de anvisats, säger han.

Intäkterna för bygglov var en miljon kronor högre än budgeterat och kostnaden för ekonomiskt bistånd var en miljon kronor lägre än förra året.

– Det visar att vår satsning för att trycka ner arbetslösheten har fungerat. Det är färre som går på socialbidrag i Hylte, säger Ronny Löfquist.

Investeringar för framtiden

Under 2018 väntar stora investeringar. Bland annat ska Torups centrum få sig ett lyft, Unnaryds skola renoveras och bollen är i rullning för byggandet av förskola och skola i Kinnared.

– Viktigast av allt är kanske att vi planerar för nya områden i Hyltebruk, Torup och Unnaryd. Det handlar om både bostäder och verksamheter, säger Ronny Löfquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet