Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronny Nilsson (S), är tillträdande kommunstyrelsordförande och kommer styra Perstorp med M, C, KD och Perstorps framtid. Foto: SVT/Fanny Berg

Styret klart i Perstorp: Koalition med S i ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart hur Perstorp kommer att styras. Det blir ett majoritetsstyre med S, M, C, KD och det lokala partiet Perstorps framtid.

I Perstorp fick ett nytt lokalt parti, Vi i Perstorp, flest röster i valet men det blir inte de som kommer att styra i kommunen.

Istället har Socialdemokraterna, Moderaderna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och det andra lokala partiet Perstorps framtid gått ihop och kommer att styra i majoritet med nästan 56 procent av rösterna.

Valet 2022 Helsingborg

Exakt hur de olika posterna i nämnder och utskott kommer fördelas är ännu inte helt klart, men det blir Socialdemokraternas Ronny Nilsson som tar över rollen som kommunstyrelsens ordförande.

– Perstorpsborna kommer att få ett majoritetsstyre med gedigen erfarenhet och samarbetsvilja, säger Ronny Nilsson (S), tillträdande kommunstyrelsordförande och fortsätter:

– Vi har känt att det är viktigt att ha bra människor på varje post som är insatta och har kunskap, säger han.

Sakfrågor över ideologi

I förra valet blev Perstorps framtid största parti i kommunen, men backade i år med 16 procentenheter. I årets val blev Socialdemokraterna näst största parti.

Centerpartiet som suttit i en rad olika konstellationer under de senaste mandatperioderna, och är en del av det nya majoritetstyret, ser positivt på samarbetet trots den ideologiska skillnaden mellan partierna.

– Det är stor skillnad på riksdagspolitik och lokal politik. I kommunen blir det sakfrågorna som styr. Ser vi att gator behöver rustas upp spelar inte ideologin lika stor roll, säger Centerpartiets ordförande Arnold Andréassen.

Hör mer om det nya styret i Perstorp och hur samarbetet ska gå i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet