Se hur surfare från hela landet samlades i Mölle för att visa Mölleborna hur viktig vågen är för landets surfare. Foto: Hans Larsson

Här samlas surfarna för att rädda unika vågen i Mölle

Uppdaterad
Publicerad

Striden om badbryggans vara eller icke vara i Mölle fortsätter. På påskafton samlades närmare 100 surfare från olika platser i landet för att visa Möllebor och andra hur viktig vågen är för surfarna.

– Jag skulle säga att det här är en av Sveriges bästa vågor. Det är få vågor i Sverige som möter den här standarden, säger Tim Latte, professionell surfare som rest från Stockholm enkom för att visa sin uppskattning för vågen.

Just denna dag skiner solen från en klar himmel och den svaga vinden gör knappt en krusning på vattenytan i Mölle hamn. Men det hindrar inte surfarna från att dra på sig våtdräkterna och paddla ut i det kalla vatten.

– Det är en härlig dag att visa för alla som bor i Mölle och kommunen att vi är många som är här och surfar. Det är svårt att visa upp surfingen just idag, men om några dagar så är det vågor här och då kommer det vara fullt med surfare.

Kommunalrådet tonar ner konflikten

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare berättat om den något infekterade striden mellan kommunen och surfarna. Tim Latte poängterar att han inte uttalar sig inte som representant för Skånes Vågsurfare, men hoppas att parterna kan komma överens med dialog.

Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Höganäs, tror att mycket handlar om dålig kommunikation.

– Det är inte roligt att vi har hamnat här att det behövs manifestationer, säger Peter Schölander.

– Jag tror att det handlar om att vi från kommunen varit otydliga. Sen har det förstås förekommit överdrifter från den andra sidan också.

”Trivas tillsammans alla”

Enligt Peter Schölander vill kommunen att surfarna ska vara kvar.

– Det finns ingen annan ambition från kommunens sida än att surfarna ska vara kvar och att vi ska trivas bra alla – badare, besökare och surfare tillsammans

Se konflikten mellan surfarna och kommunen förklarat på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.