Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Thunberg, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, lovar att en utredning ska visa vad som gick fel på Valltorp. Foto: Leonora Toplica/SVT

Thunberg (KD): Utredning ska visa vad som gick fel på Valltorp

Publicerad
En utredning ska visa vad som gick fel på Valltorps vårdboende, där nära hälften av de boende avlidit sedan corona-utbrottet i april. Det säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg.

SVT Nyheter Helsingborg har de senaste dagarna granskat vad som gick fel på Valltorps vårdboende.

– Det är viktigt att vi får svar på frågan hur det kan komma sig att Valltorp drabbades så hårt, säger Lars Thunberg (KD).

– Vi har sagt att vi ska gå botten med detta. Vård- och omsorgsförvaltningen gör nu en egen utredning kring hur vi hanterat corona-pandemin, och där kommer Valltorp ha särskilt fokus.

– Dessutom gör Inspektionen för vård och omsorg (IVO) en utredning utifrån anmälningar som inkommit om Valltorp.

”Vi har fått bra information”

Enligt Lars Thunberg (KD) fick han och nämnden information om det allvarliga läget på Valltorp den 18 maj.

Kort efter, 19 maj, gick Helsingborgs stad ut med ett pressmeddelande och berättade om situationen för allmänheten – nästan en månad efter de första konstaterade fallen på Valltorp (22 april).

När pressmeddelandet gick ut hade en majoritet av boende och anställda smittats av covid-19. 17 hyresgäster hade avlidit.

Är du kritisk till  att du inte fick veta något tidigare?

– Nej, jag ser inte att jag behöver exakta siffror dag för dag, timme för timme. Jag känner mig trygg med att förvaltningen har de resurser som behövs.

– Jag tror inte att det gjort någon större skillnad om jag fick veta något dagen innan.

”Välkomnar granskning”

I granskningen framgår att skyddsutrustning varit inlåst. Personal kom inte åt den när en boende blev sjuk. Samtidigt har det sagts att det inte rådde någon brist på skyddsmaterial?

– Det stämmer. Jag har hört talas om den händelsen och detta låter allvarligt. Jag känner inte till detaljerna, men självklart måste det finnas att tillgå när det behövs.

Anställda som vi pratat med uttrycker ilska över att ledningen inte lyssnade på deras oro innan coronan fick fäste på boendet. Vad säger du till dem?

– Jag har stor förståelse för den frustrationen och ilskan. Att det funnits brister, det tror jag säkert. Därför välkomnar vi all granskning: från media, från IVO, och från anhöriga och personal som hör av sig, säger Lars Thunberg (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet på Valltorp

Mer i ämnet