Äldreboendet Valltorp i Helsingborg. Foto: SVT

Valltorp lex-Sarah anmäls för bristande tillsyn av boende

Uppdaterad
Publicerad

Vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg har lex Sarah-anmält bristande tillsyn på vårdboendet Valltorp i Helsingborg. De tre personerna som bodde på boendet hade ordinerats vak men fick bara sporadisk tillsyn under en natt.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg ser allvarligt på det inträffade och har valt att anmäla händelsen enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Anmälan handlar om tre hyresgäster på Valltorps vårdboende som under en natt endast fick sporadisk tillsyn och omvårdnad trots att vak var ordinerat. Händelsen utreds också i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen av förvaltningens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Coronautbrottet på Valltorp

– Det är klart att det är olyckligt att det har hänt. Det ska inte kunna hända. Därför utreder vi nu vad som kan ha varit omständigheterna kring händelsen, säger Helsingborgs omsorgschef Annika Andersson till SVT Nyheter Helsingborg.

Vill dra lärdomar

– Det är angeläget att utreda vad som hänt. Hela syftet med lex Sarah är att vi ska utreda för att kunna lära oss av eventuella misstag så att de inte händer igen, säger omsorgschefen Annika Andersson.

Förvaltningen anmäler ytterligare en händelse som handlar om att en kund fick hemskickat en annan kunds utredning tillsammans med sitt eget beslut. Den andra kundens utredning innehöll sekretessbelagda uppgifter.

”Mycket allvarligt”

Båda händelserna bedöms som allvarliga missförhållanden och anmäls enligt lex Sarah till IVO.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och beklagar att det har kunnat ske. Vi ska nu utreda händelserna och därefter vidta de åtgärder vi behöver för att förhindra att något liknande sker igen säger Ingrid Nyman, avdelningschef för kvalitet och utveckling vid vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg, i ett pressmeddelande.

SVT har tidigare granskat förhållandena på vårdboendet Valltorp där nära hälften, omkring 30 av 60 vårdtagare avlidit sedan covid-19 drabbade boendet i slutet av april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet på Valltorp

Mer i ämnet