Vård- och omsorgsnämndens rutiner behöver bli bättre – hör Lars Thunbergs (KD) berätta om vilket ansvar han tar. Foto: Stina Stjernkvist/TT Erik Ragnar Danielsson/SVT

Efter dödsfallen inom äldrevården – IVO efterlyser bättre rutiner

Publicerad

Efter vårens coronautbrott på äldreboende i Helsingborg har nu Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, granskat de ansvariga politikerna. Granskningen pekar på att politikernas rutiner behöver förbättras.

Det utbrott som i våras gjorde att nästan hälften av vårdtagarna på Valltorps vårdboende avled har lett till att IVO nu har granskat vård- och omsorgsnämndens arbete.

– Vi välkomnar en extern myndighet som granskar och tittar på hur vi har hanterat pandemin, för att se vilka rutiner som har brustit och vad vi kunde gjort annorlunda, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Thunberg (KD).

Coronautbrottet på Valltorp

Bristande rutiner

IVO har kommit fram till att nämnden har smittförebyggande rutiner men att de behöver förbättras.

IVO hänvisar till nämndens interna redovisning där det framkommit områden som kan ha haft betydelse för smittspridning, som personalplanering, sjuksköterskebemanning och hygienrutiner.

I videon hör du om Lars Thunberg (KD) tycker att vård- och omsorgsnämnden tog sitt ansvar kring smittspridningen i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet på Valltorp

Mer i ämnet