Efter sommaren, då ungefär hälften av de äldre dog, har nu ledningen för vård- och omsorgsförvaltningen beslutat att byta ut enhetschefen på boendet. Foto: SVT

Staden byter ut ledningen för Valltorps vårdboende

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär hälften av de äldre dog och många anställda blev sjuka. Vallorp var ett av Skånes mest coronadrabbade vårdboende. Nu byts enhetschefen ut med hänvisning till hennes dåliga arbetsmiljö.

I ett pressmeddelande berättar stadens vård- och omsorgsförvaltning att man bedömt att Valltorp behöver en ny ledning.

Den nuvarande chefen ska omplaceras med omedelbar verkan och under rekryteringen av en ny chef ska en tillförordnad enhetschef ta över ledningen.

Coronautbrottet på Valltorp

Förflyttningen handlar enligt vård- och omsorgsförvaltningen inte om bristande förtroende och enhetschefen ska fortsätta arbeta inom förvaltningens område.

Istället är förklaringen enhetschefens arbetsmiljö.

– Utifrån arbetsmiljön är det inte längre rimligt att hen är kvar på Valltorp, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.

Bland de värsta i Skåne

I våras spreds coronasmittan som en löpeld i boendet – Valltorp var en av de hårdast drabbade vårdboendet i hela Skåne. Ungefär hälften av de äldre som bodde där avled och en stor del av personalstyrkan var smittad.

I en granskning som SVT Nyheter Helsingborg gjorde före sommaren framkom kritik riktad mot enhetschefen som handlade om ledaregenskaper. Men det har inte påverkat vård- och omsorgsförvaltningens beslut.

– Vi har fortsatt förtroende. Men hen har varit hårt utsatt för frågor, press och skuldbeläggande när man försök hitta en ansvarig för utbrotten, något som fortfarande pågår. Det ligger bakom den dåliga arbetsmiljön, säger Annika Andersson.

Ny demensavdelning

Samtidigt inleder förvaltningsledningen något de kallar en nystart av Valltorp. 16 idag tomma lägenheter på vårdboendet görs om till särskilda demensplatser.

– Just nu är behovet av demensplatser stort och idag har vi svårt att tillgodose detta behov inom skälig tid. Vår bedömning är att detta är ett bra alternativ, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.

SVT Nyheter Helsingborg har haft kontakt med den förflyttade enhetschefen på Valltorp som inte vill lämna några kommentarer.

Fakta från granskningen

SVT:s granskning från i våras visade bland annat att aktiviteter över avdelningsgränser tilläts fortgå under hela april, att personal gick mellan smittade och inte smittade avdelningar och att skyddsutrustning blev inlåst och oåtkomlig när en vårdtagare insjuknade i covid-19.

Dessutom ändrades nya, förbättrade tvättrutiner – ett krav från Arbetsmiljöverket – när Helsingborgs kommun tog över driften i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet på Valltorp

Mer i ämnet