En tonårspojke åtalas för att ha förvarat stora mängder sprängmedel och verktyg som kan användas för att bygga bomber. Foto: TT

Tonåring åtalas för sprängplaner – hade sprängmedel hemma

Uppdaterad
Publicerad

I samband med utredningen kring bomben som höll på att kosta en företagare i Laröd livet hittades en stor mängd sprängmedel och verktyg som kan användas för att bygga bomber hemma hos en tonåring i Helsingborg. Nu åtalas han misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Förutom sprängkapslar, sprängpatroner och krut hittades även modifierade mobiltelefoner, batterier, verktyg och skisser som tillsammans skulle kunna användas för att bygga kraftiga sprängladdningar.

Misstänktes för Larödsbomben

Tonårspojken häktades i mitten av mars som misstänkt för inblandning i mordförsöket mot företagaren i Laröd några månader tidigare, men åtalades aldrig för det brottet. Istället dömdes två andra personer för det, en 20-åring och en 17-åring.

Men nu åtalas tonåringen istället för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter fynden i samband med en husrannsakan i hans bostad.

Hans inställning är att han bara förvarade grejerna åt någon annan men hanteringen och att han hade det hemma hos sig räcker för att han ska åtalas, säger målets åklagare Cecilia Andersson.

Oklart mål

Dessutom åtalas han för narkotikabrott då man även hittade en mängd narkotikaklassade tabletter samt kokain och cannabis.

Vad som var målet för sprängladdningen har utredningen inte lyckats ge svar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.