Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens kriminaltekniker i arbete vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Tre män åtalas för polishussprängningen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra och ett halvt år efter att entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes bort presenterar åklagaren sitt åtal.  Det är totalt tre män med starka kopplingar till ett tongivande kriminellt gäng i staden som misstänks för sprängningen.

Det är en 26-åring, en 23-åring och en 32-åring som  har åtalats för att klockan 00.20 natten den 17 oktober 2017 ha sprängt entrén vid polishuset i Helsingborg.

– Attacken mot polishuset i Helsingborg var en attack mot oss och hela samhället. Vid den aktuella händelsen utsattes såväl personal inom polisen som allmänhet för stor fara, säger Susanne Hagström Rosenqvist, polisområdeschef i nordvästra Skåne i ett pressmeddelande.

Detonation vid polishus

Samtliga män har starka kopplingar till Helsingborgs kriminella värld som livnär sig på narkotikahandel. Två av dem avtjänar redan långa fängelsestraff, den tredje sitter häktad sedan januari i år.

Packade frysväska med sprängmedel i Jordbodalen

32-åringen har enligt åtalet den 17 oktober, timmar innan sprängningen, packat den frysväska som syns på polisens övervakningsfilmer med totalt åtta kilo sprängmedel i Jordbodalen, som är ett grönområde i Helsingborg. Han ska därefter kört den preppade frysväskan genom ett bostadsområde till Bruces skog med sin motorcykel.

Där väntade, enligt åklagaren, 26-åringen och 23-åringen, som sedan på motorcykel tagit sig till polishuset där sedan 26-åringen ska ha tänt på bomben.

Männen åtalas nu för grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

De nekar till anklagelserna.

120 personer befann sig nära eller i polishuset vid explosionen

Explosionen hördes i flera intilliggande stadsdelar i Helsingborg och orsakade stora materiella skador på polishuset och krossade fönster på byggnaden mittemot.

I polishuset befann sig nattpersonal samt personer i arresten vid sprängningen. Totalt befann sig 120 personer i eller i närheten av polishuset. Ingen skadades.

Tagit flera år att utreda

Redan direkt efter sprängningen fattade polisen misstanke om att den yngste av de nu åtalade var inblandad i sprängningen och inledde en spaningsoperation vid namn ”Pamela” där han bland annat avlyssnades i telefonsamtal och buggade rum.

Men polisen tvingades i februari 2019 lägga ner utredningen för att det inte fanns tillräckliga bevis.

Nu skriver åklagaren, som inte vill ställa upp på någon intervju, i ett pressmeddelande att de har teknisk bevisning i form av en jacka med samma sprängämneskomponenter som vid polishuset. Även en scooter med samma ämnen påträffades i den en av de misstänktas förråd.

Rättegången startar den 6:e maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisen Helsingborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet