Den nederländska polisen tog bilder som visar hur männen lastar en väska med 18 kilo kokain i ett flygplan på Drachtens flygplats. Foto: Polisen Nederländerna

Flög 18 kilo kokain – döms till sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot de tre män som åtalats för att ha smugglat 18 kilo kokain i ett privatplan från Nederländerna till Sverige. Under rättegången nekade de till brott och inblandning i den ovanliga smugglingsresan. Men nu dömer Lunds tingsrätt männen till sex års fängelse vardera för grov narkotikasmuggling.

Det var den 30 mars i år som polisen grep de tre männen vid ett tillslag på Enoch Thulins flygplats utanför Landskrona. I början av november åtalades männen – en 38-åring från Jönköping, en 49-åring från Stockholm och en 43-åring från Nyköping – misstänkta för narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Lastade 18 kilo kokain

Enligt domen I Lunds tingsrätt ordnade 38-åringen fram det enmotoriga sportplanet av märket Cessna och satte färdplanen från Hagshults flygplats norr om Värnamo till Drachten i Nederländerna. Han väntade sedan i en hyrbil på flygplatsen i Landskrona när det återvände.

Smugglade knark med flygplan

Under smugglingsresan flögs planet av 49-åringen med 43-åringen som passagerare. Väl i Drachten tog sig 43-åringen till samhället i närheten av flygfältet och återvände en timme senare med en rullväska som innehöll hela 18 kilo kokain. Enligt tingsrätten är narkotikan värd mer än 18 miljoner kronor på drogmarknaden.

I det här flygplanet hittade polisen 18 kilo kokain. Foto: Björn Lindgren/TT

Planerad nödlandning

När väskan lastats på planet tog de två männen sikte på Värnamo och flög tillbaka mot Sverige. Men enligt deras berättelse ställde dåliga väderförhållanden till färdplanen och de tvingades landa utanför Landskrona, efter att ha fått tillstånd från flygledaren i Malmö. En nödlandning som tingsrätten anser var planerad.

Nederländsk polis fattade tidigt misstanke om planet när de befann sig på flygfältet i Drachten i annat ärende. Svensk polis kontaktades och männen greps kort efter landningen i Landskrona.

Nekade till inblandning

Under rättegången förnekade alla tre männen att det kände till innehållet i väskan som flögs till Sverige. 38-åringen hävdar att han blev hotad och kände sig tvingad att ordna fram Cessnaplanet, som han trodde var för en nöjesflygning. 43-åringen har också uppgett han trodde det rörde sig om en nöjesflygning.

49-åringen hävdade i sin tur att han flög planet för att leverera det till en ny ägare och få fler flygtimmar.

Döms till fängelse

Lunds tingsrätt konstaterar att männens versioner är oförenliga med varandra och slår fast att alla tre var införstådda med brottsplanen.

”Det är uteslutet att den eller de som planerat införseln anlitat tre personer som är helt ovetande om vad som ska hända”, skriver tingsrätten i domen.

Agerade kurirer

Däremot utesluter inte rätten att fler personer kan ha varit delaktiga i planeringen av smugglingen och därefter kontaktat männen. De betraktas därför som kurirer ansvariga för transporten av kokainet.

Lunds tingsrätt dömer därmed de tre männen för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott till fängelse i sex år vardera. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smugglade knark med flygplan

Mer i ämnet