Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har fråntagit läkaren sin legitimation. Foto: TT

Våldtäktsdömd läkare förlorar sin legitimation

Publicerad

Den nordvästskånska läkare som dömdes till två års fängelse för bland annat våldtäkt mot en kvinnlig patient förlorar nu även sin läkarlegitimation.

Det var i juni förra året som en läkare i Nordvästskåne dömdes för att ha våldtagit en kvinnlig patient och sexuellt ofredat ytterligare fyra kvinnor under pågående undersökningar.

Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat att dra in hans läkarlegitimation, något som Inspektionen för vård och omsorg tidigare yrkat på.

”Det är enligt IVOr:s mening därigenom uppenbart fråga om brott av sådan karaktär som är ägnat att påverka förtroendet för honom som läkare. Förutsättningarna för att återkalla läkaren läkarlegitimation är därmed uppfyllda.”, har Ivo tidigare skrivit.

Vill behålla läkarlegitimationen

Själv motsäger sig den våldtäktsdömde läkaren beslutet och vill i framtiden fortsätta praktisera som läkare. Han nekar till brott och har påstått att hans agerande skett oavsiktligt och endast i avsikt att undersöka patienterna.

”Mot bakgrund av att brotten inte är att klassa som allvarliga i hans ögon, eftersom de fem sexuella ofredandena inte medförde fängelse utan böter, skadestånd och samhällstjänst, samt att den påstådda våldtäkten inte har inträffat, är återkallelse av legitimationen ett allt för stort ingrepp i hans liv.”, står det om hans inställning i beslutet.

Läkaren fick efter domen lägga ned sin klinik. Detta mildrade hans straff till två års fängelse. Utöver det dömdes han till att betala ett skadestånd på totalt 190 000 kronor fördelat lite olika till de drabbade patienterna.

Allt fler förlorar legitimationen

Antalet återkallade legitimationer har stadigt ökat de senaste tre åren, från 64 år 2019 till 100 år 2020.  Detta gäller framför allt läkare, sjuksköterskor och barnmorskor som på så sätt får yrkesförbud.

Den vanligaste orsaken är att någon själv begär att legitimationen återkallas av olika skäl, men antalet som förlorar den på grund av brottslighet har ökat från 2 till 16 under samma period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.