Al-Hol-lägret i Syrien, där många IS-sympatisörer sitter fängslade. Arkivbild. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Vittnet från al-Hol-lägret: ”Det är en farlig person”

Publicerad

På måndagen börjar rättegången mot Landskronakvinnan som misstänks ha fört bort sitt barn från dess pappa för att ansluta till IS i Syrien. Ett vittne som åklagaren kallat säger sig ha träffat kvinnan i al-Hol-lägret och kallar henne farlig. Ett politiskt utspel, menar försvaret.

Shiyar Ali är det kurdiska självstyrets representant i Sverige. Han säger sig ha träffat den åtalade Landskronakvinnan när hon befann sig i det beryktade lägret al-Hol. Det är ett av de flyktingläger där kvinnan satt fängslad efter att IS förlorat kontrollen över Raqqa.

Shiyar Ali är ett av åklagarens vittnen som är kallad till rättegången i Lunds tingsrätt för att styrka att kvinnan varit hos IS av egen fri vilja. 

– (Kvinnans namn) hjälpte till med det administrativa och värvade kvinnor i Europa till IS, har han sagt i förhör.

– Hon åkte inte till IS för att vara en hemmafru utan detta var planerat som sympatisör. (Kvinnans namn) har inte dödat folk vad vi vet men hon har hjälpt till. Det är en farlig person.

Advokaten: ”Felaktigt”

Men själv säger kvinnan att hon hållits fången i Syrien mot sin vilja. Försvaret menar att vittnet har en egen agenda.

– Jag ser det som ett politiskt utspel, säger kvinnans advokat Lars Kruse.

– Min klient har fiender på många håll och jag uppfattar att detta är en av fienderna. Dessa uppgifter är felaktiga påstår vi.

Vad är hennes inställning till IS?

– Hon tar avstånd från IS och har aldrig varit en del av IS verksamhet, säger Lars Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.