Ytterligare en person smittad på vårdboende i Helsingborg efter påskhelgen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ytterligare en person smittad på vårdboende i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett fall av covid-19 har inträffat inom äldrevården i Helsingborg. Totalt har fyra personer testats positivt.

Hittills har fyra fall av covid-19 har bekräftats inom äldrevården i Helsingborg, två inom hemvården och två på vårdboenden i kommunen.

Enligt Annika Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborgs kommun, rör det sig om två olika boenden.

Coronavirus i Skåne

– Vilka det är vill jag inte säga, men det finns totalt två bekräftade fall på två olika boenden. Ett som bekräftades förra veckan och ett som vi fick bekräftat igår. Även fast man inte får komma hit kan vi inte förbjuda någon att gå ut. Vi kan ju inte spärra in våra äldre, säger hon.

Centralt förråd med utrustning

Enligt omsorgsdirektören har man i nuläget skyddsutrustning så att det räcker inom kommunen. Skyddsutrustningen ska användas av både hemvården och på vårdboenden vid misstänkt smitta.

– Det finns ett centralt förråd som sköterskor från hela äldrevården har tillgång till, just för att säkerställa så att alla kan ta del av utrustningen, säger Annika Andersson.

Vid bekräftade fall uppmanas personalen som varit i kontakt med vårdtagaren att vara extra vaksamma.

Att någon skulle tas ur tjänst utan symptom är inte aktuellt.

– Upplever man symptom ska man givetvis vara hemma men annars jobbar personalen som vanligt. Skulle vi få fler personer som är smittade är det helt avgörande att vi har personal som kan ta hand om dem, säger Annika Andersson.

Finns det några planer på att införa rutintester för personalen?

– Som jag förstår det finns det inte material nog för att införa den typen av masstester. Dessutom kan du ju testa negativt idag men vara smittad imorgon. I så fall skulle man behöva testa personalen varje dag, säger Annika Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet