Den smittade personen testades efter att ha visat symptom kopplade till coronaviruset. Bilden är en genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Ett fall av konstaterat covid-19 på vårdboende i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

På Region Skånes presskonferens under onsdagen rapporterades att coronasmittan kommit in på fyra äldreboenden i Skåne. Ett av vårdboendena finns i Helsingborg, enligt stadens omsorgsdirektör.

– Eftersom det går att smitta utan symptom så är det omöjligt att veta hur det kommit in, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör på Helsingborgs stad.

Vid coronasymptom testar Region Skånes mobila team den misstänkt smittade. Beskedet att en person på ett vårdboende i Helsingborg testats positiv för covid-19 nådde kommunen under tisdagkvällen.

Coronavirus i Skåne

Vilket vårdboende det gäller vill däremot inte Annika Andersson bekräfta.

– Det blir onödiga spekulationer och oro. Det man kan vara trygg med är att de som behöver få information får det. Det gäller både boende och anhöriga.

Hur hanteras det konstaterade fallet?

– Jag kan inte gå in på det men generellt är det vanlig omvårdnad som gäller, det behöver ju inte alltid vara så kraftiga symptom. Fördelen på boendena är att det är enkelt att isolera en smittad eftersom de bor i egna lägenheter, säger Annika Andersson.

Smittspårar på boendet

Enligt rutinerna pågår nu också smittspårning på boendet, där de som kan ha blivit smittade blir informerade. De uppmanas följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vara observanta på om de utvecklar symptom.

– Har man en smitta på boendet är det även viktigt att personalen använder rätt utrustning vid omvårdnad, så som munskydd och visir, säger Annika Andersson.

Mer skyddsutrustning påväg

Hon känner sig trygg med att stadens vård- och omsorg kommer ha tillräcklig skyddsutrustning om smittspridningen skulle bli värre. Nästa vecka kommer bland annat 200 000 nya munskydd.

– Vi har avsatt personal särskilt för att beställa och säkra att vi har tillräckligt med utrustning. Vi har många beställningar gjorda och vi flyttar material mellan enheter där det behövs mest samtidigt som vi har byggt upp ett centralt förråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet