Alf Jönsson, regiondirektör, Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör, Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare deltog under onsdagen i en presskonferens som direktsändes av SVT. Foto: Hans Larsson

Coronasmitta finns på fyra äldreboenden i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

– Följ smittskyddsläkarens rekommendationer. Ät ihop digitalt nu i påsk och kramas på distans. Ska vi lyckas i Skåne så måste vi göra det tillsammans.

Det sa regiondirektör Alf Jönsson på Region Skånes presskonferens på onsdagen. Där rapporterades också att coronasmittan kommit in på fyra äldreboenden i Skåne.

Utvecklingen i Skåne vad gäller smitta går långsammare än i andra regioner.

– Men vi upplever en ökning nu, säger Mattias Waldeck som är biträdande smittskyddsläkare.

– Den här veckan har vi haft i snitt tolv nya fall per dag. Det ska jämföras med sju förra veckan. Men ökningen är måttlig.

De senaste dagarna har det upptäckts smitta på ett par äldreboenden. Nu jobbar bland annat avdelningen för vårdhygien mycket aktivt med äldreboenden i Skåne för att det inte ska bli fler.

– Totalt har vi elva äldre som är smittade och de är fördelade på fyra olika äldreboenden i Skåne, säger Mattias Waldeck.

Ett äldreboende i Helsingborg och minst ett i Kristianstad har fått in smittan. I Kristianstad har dessutom två covid-19-patienter dött.

På onsdagskvällen kom också informationen om att de två övriga äldreboendena fanns i Malmö.

Information på olika språk

Dagens presskonferens handlade mycket om samarbete mellan olika delar av samhället.

– Vi inom Region Skåne fortsätter att öka kapaciteten. Men vi har också ett mycket gott samarbete med våra fantastiska kommuner, sa regiondirektör Alf Jönsson.

– Det räcker inte att vi har fokus på vår personal och våra verksamheter. Vi kommer att behöva dela med oss av våra resurser till kommunerna för att kunna stoppa smittan. Även personalen i hemtjänsten måste känna sig trygg på sin arbetsplats. Då måste vi dela med oss.

Region Skåne har tagit fram informationsmaterial som vänder sig till bland andra barn och skolor. Man har också tagit fram material på 22 olika språk.

– Jag noterar att vår kommunikation har nått ut bra, säger Alf Jönsson.

En annorlunda påsk

Mattias Waldeck understryker vikten av att respektera bland annat besöksförbudet på sjukhus och äldreboenden.

– Den här påsken blir annorlunda, säger han.

– Jag uppmanar alla att verkligen inte resa. Gå ut i naturen, men res ingenstans. Och hälsa inte på äldre släktingar. Håll dig hemma om du har snuva eller halsont. Tvätta händerna ofta.

”Kramas på avstånd”

Nu är det snart påsk och från Region Skåne är budskapet mycket tydligt.

– Gör som smittskyddsläkarna säger, uppmanar Alf Jönsson.

– Gå ut i naturen. Ät ägg och sill för det är gott, men ät tillsammans digitalt istället för att hålla stora släktkalas. Skicka alla hälsningar och kramar på distans. Ska vi lyckas med det här så måste vi lyckas tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.