Fortsatt många fall av covid-19 i Jämtlands län. Foto: Stina Stjernqvist, TT

372 nya smittfall på en vecka i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan har 372 nya fall smittfall covid-19 upptäckts i Jämtlands län. Det är något färre fall jämfört med de två tidigare veckorna, men fortfarande en hög nivå.

– Man ska inte ta de lägre siffrorna som intäkt för att smittspridningen minskar, säger smittskyddsläkare Micael Widerström till SVT Jämtland.

Under förra veckan stängde flera skolor i länet efter att större utbrott av covid-19 konstaterats. När vi summerar hur många som bekräftats smittade mellan måndagen den 10 maj och idag, måndag den 17 maj, landar siffran på 372 smittade.

– Att det var färre smittfall under förra veckan beror dels på att det var klämdagar och dels på att det var färre som testade sig, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Region Jämtland Härjedalen.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Under förra veckan gjordes bara 5 500 prover. Veckorna innan har det tagits mellan 7000 och 8000 prover per vecka.

Smittspridningen är störst i de yngre åldersgrupperna.

– Vi ser att smittan sprids mest i åldersgrupperna 15-19 år och 20-29, säger Micael Widerström.

Fyra vårdas på IVA

På Östersunds sjukhus vårdas just nu 12 personer. Fyra av dem vårdas på intensivvårdsavdelningen.

Sedan pandemin startade har 12079 fall av covid-19 bekräftats i Jämtlands län. Den senaste uppgiften på antal tester som utförts är 215 980.

Enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen hade 116 personer folkbokförda i Jämtlands län avlidit, smittade av covid-19 fram till och med den 9 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet