Andritz Hydro lägger ner sin fabrik utanför Nälden. Foto: Arkiv, SVT

Andritz Hydro lägger ner verkstaden i Vaplan utanför Nälden

Uppdaterad
Publicerad

Andritz Hydro i Vaplan utanför Nälden har inte fått de projekt som de brukar få och kommer därför att lägga ned sin fabrik. Det var Länstidningen först med att berätta.

Företaget arbetar med komponenter för vattenkraft. Under en längre tid har beläggningen i verkstaden varit låg. Enligt Länstidningen kan 20 av 40 anställda få gå. Den delen som är kvar blir en enhet för mindre serviceprojekt och support, beläget i Östersund.

Andritz Hydro köpte år 2008 anrika Waplans mekaniska verkstad, en fabrik med anor från mitten av 1800-talet och som tidigt specialiserade sig på tillverkning av turbiner. De senaste tio åren har företaget genomgått ett antal varsel.

År 2014 hade företaget i Vaplan cirka 150 anställda, men i oktober samma år varslades 50 personer om uppsägning. År 2016 kom ytterligare ett varsel, den här gången på 70 anställda.

Men nu har bolaget alltså valt att lägga ner hela verkstaden. SVT Nyheter Jämtland har varit i kontakt med företagets platschef som bekräftar uppgifterna. Exakt hur många anställda som i slutändan berörs är oklart, fackliga förhandlingar pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.